Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

František Pauch: Chtěl jsem přijít s něčím výjimečným. Výsledkem je oholená zmrzlina ze skutečného ovoce. Bez lepku a laktózy…

PR článek

Oholená zmrzlina? Co to je? Přesně s touto otázkou se František Pauch z Českých Budějovic setkává často. Aby ne… název je to záhadný a jistě přitažlivý. Že i vy jste zvědaví? Už nemusíte, stačí si přečíst následující rozhovor s autorem zmíněné zmrzliny a konceptu Ferry´s Sweet Moment.

Naším hlavním tématem je zmrzlina, ale předpokládám, že Ferry´s Sweet Moment není jen o ní…
Dá se říct, že se obecně zaměřuje na sladké občerstvení. Když jsme v roce 2018 začínali, dělali jsme mléčné koktejly, vafle, zmrzliny… Právě zmrzliny začaly postupně převažovat, a to především kvůli novému druhu, který jsme nazvali oholená zmrzlina. Ještě bych dodal, že děláme třeba i zakázkové dorty.

Proč oholená zmrzlina?
Máme speciální stroj, do něhož si vyrábíme na míru upravený zmrzlinový váleček, který se vloží do stroje, jenž má zespodu dvě břitvy. Jednoduše se dá říct, že holí zmrzlinu na tenké plátečky, porcuje jí… Název oholená zmrzlina tedy dává smysl. (úsměv) Zároveň je fajn už jenom z toho důvodu, že zaujme. Lidé se kolikrát chodí ptát, co to znamená, přijde jim to vtipné.

Rozhodl jste se přijít s něčím novým… Nebylo by snazší otevřít si klasickou točenou zmrzlinu?
V prvopočátku, než vznikl koncept Ferry's Sweet Moment, jsem provozoval klasickou točenou zmrzlinu. Dá se říct, že se přetáhla do konceptu, ale s tím, že si veškeré točené sorbetové zmrzliny vyrábíme sami. Jsou samozřejmě také bez lepku, laktózy a obsahují skutečné ovoce. Točenou sorbetovou zmrzlinu máme ale spíše jako doplněk pro zákazníky, kteří mají rádi klasickou, známou zmrzlinu.

V první řadě jsem chtěl vlastní zmrzlinu bez lepku, barviv, chemických prvků a tak dále. Na začátku jsem přemýšlel nad rolovanou zmrzlinou, ale i tu už lidé dobře znají, nebyli bychom tedy ničím výjimeční. Brouzdal jsem tedy po internetu a hledal inspiraci. Myslím, že koncept oholené zmrzliny je něčím naprosto novým, a troufám si říct, že jsme jediní v České republice. Něco podobného se dá nalézt ve třetích zemích, ale i tam je to malinko v jiném stylu, než co nabízíme my. Mimochodem dnes už situace s točenou zmrzlinou z prášku není taková, jaká byla před lety. Můj otec byl jedním z prvních provozovatelů točené zmrzliny v Českých Budějovicích. Od té doby se mnoho změnilo. Stroje jsou levně dostupné, takže je dnes zmrzlina na každém kroku. Je proto třeba vymyslet něco jiného… mít výjimečnou nabídku, což se nám daří. Chci, aby lidé ochutnali něco jiného, nového. Aby zjistili, že když si dají náš sorbet, že chutná úplně jinak, protože je ze skutečného ovoce. Minimální procentní podíl ovoce v naší zmrzlině je zhruba 60 procent. U jahodové to je kolikrát třeba až 75 procent i více. Je to z toho důvodu, že žádné ovoce není stejné. Každou výrobu pečlivě testujeme, aby měla tu správnou chuť.  Než abychom přidali chemii, radši přidáme jahody. (úsměv)

Je ale jasné, že náklady na vaši zmrzlinu jsou vyšší… Je pak těžké stanovit ideální cenu pro koncového zákazníka?
Prodáváme ji za 40 korun, což si nemyslím, že by bylo nějak přemrštěné. Jenom pro srovnání, obyčejný kopeček zmrzliny může mít v průměru 30 až 40 gramů, naše zmrzlina má po opracování zhruba 100 gramů. Ve finále jsme tedy levnější. Ano, děláme zmrzlinu z ovoce, tudíž jsou náklady vyšší, ale nechceme, aby byl produkt příliš drahý, i když bychom mohli jít s cenou nahoru. V takovém případě by si ale zmrzlinu koupilo méně lidí, tudíž by nepoznali, jak chutná, což by byla škoda. Raději ji tedy nabízíme za nižší cenu, aby se dostala k více zákazníkům.

Začali jste před dvěma lety, předpokládám tedy, že nyní je pro vás nejdůležitější se dostat do povědomí. Je letošní sezóna, vzhledem ke koronakrizi a také počasí, těžká?
Je… Zmrzlina je sezonní věc. Během roku fungujete čtyři až šest měsíců. Letos tomu tak ale není. I z toho důvodu je těžší dostat značku do povědomí, protože přes zimu se ztratíte z očí, o zmrzlině se příliš nemluví.

A jste zatím s rozvojem Ferry´s Sweet Moment spokojený?
Určitě jsem, i když začátky byly těžké. Nejdříve jsme fungovali v jednom obchodním centru v Praze, ale nakonec jsme usoudili, že zkusíme jinou cestu. Že nebudeme mít pevnou pobočku, ale že se vydáme na festivaly, kde se lidem představíme. Mělo to smysl, zaujali jsme i samotné pořadatele, že máme něco speciálního, takže se nám nyní ozývají sami, zda nechceme zase přijet. Bohužel letos to, kvůli zmíněné koroně, nevyšlo, vlastně jsme stihli jen jediný festival na přelomu února a března. Na druhou stranu máme pobočku na budějckém náměstí…

Kromě ní se dá vaše zmrzlina ochutnat ještě někde jinde?
Také v občerstvení U Velkého jezu…

…kde se dají sehnat i vaše vegan nanuky, které bychom měli také zmínit…
Máte pravdu. Vegan nanuky jsou naše letošní novinka a vlastně o nich platí to samé jako o oholené zmrzlině. Snažíme se, aby byly co nejvíce zdravé, tedy bez chemie a podobně. Nanuky se dají sehnat na různých místech, třeba i v některých kempech na Českokrumlovsku. Samozřejmé také přímo na pobočce na náměstí nebo u stánku U Velkého jezu. Pokud by měl někdo zájem o distribuci našich nanuků, budeme rádi, když se nám ozve. Jsme ideální právě pro kempy, občerstvení nebo různé veganské provozovny. Kontakty a další informace zájemci naleznou třeba na našem Facebooku nebo Instagramu, kam zvu samozřejmě kohokoliv.

Zdravá zmrzlina, nanuky… Jaký je váš vztah ke zdravé výživě?
Nedá se říct, že bych do ní byl nějak zapálený. Nejsem vegan, co vidím, to sním, neomezuji se. (úsměv) Ono ostatně… když člověk vidí nápis bio, tak kde má jistotu, že tomu tak skutečně je? Pro mě je nejdůležitější, že děláme zmrzlinu z pravého ovoce. Že neobsahuje lepek, laktózu, to už je fajn bonus navíc. Bonus, který určitá skupina lidí určitě ocení.

Když dnes zajdu na náměstí na oholenou zmrzlinu, kolik chutí mi nabídnete? A kdy máte otevřeno?
Vždycky jich máme minimálně pět. U jezu dokonce až devět! Otevřeno je od 10 do 18, případně 19 hodin. Záleží ale na počasí. Když prší, je zima, je možné, že neotevřeme vůbec, protože to bohužel nemá smysl.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zmrzlina, Ferry's sweet moment, František Pauch, léto, ovoce, lepek, České Budějovice, koronavirová krize, Česko, Praha, Facebook, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Pauch: Chtěl jsem přijít s něčím výjimečným. Výsledkem je oholená zmrzlina ze skutečného ovoce. Bez lepku a laktózy…  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.