Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silný červenec ztráty památkářů na vstupném nevyrovná. Zájem byl o Hlubokou a Krumlov

Hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) navštívilo v červenci 1,3 milionu lidí. I přesto, že je to oproti loňskému roku o téměř 100 tisíc více, ztráty z jara, kdy musely být památky kvůli koronaviru zavřené, se podle památkářů dohnat nepodaří. Nejvíce lidé první prázdninový měsíc vyhledávali zámky v Lednici, Hluboké nad Vltavou a v Českém Krumlově.

Letošní červenec byl podle památkářů z hlediska návštěvnosti nejsilnější za poslední tři roky, a to i přes to, že výrazně ubylo návštěvníků ze zahraničí. „Potvrdil se předpoklad, že lidé budou v létě upřednostňovat dovolenou v Česku a tudíž lze očekávat zvýšený zájem o české památky. Propad výnosů se už ale vyrovnat nepodaří,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Největší zájem mají zatím turisté o zámek Lednice, na který zamířilo přes 91 tisíc turistů. Následovaly jihočeské zámky Hluboká s necelými 68 tisíci návštěvníky a Český Krumlov, který si prohlédlo přes 64 tisíc turistů. Na čtvrté a páté příčce se umístily hrady Karlštejn a Trosky. Velmi dobře si v návštěvnosti vede i nově zpřístupněný zámek Slatiňany, který prošel kompletní obnovou. 

Finanční ztráty v řádech desítek milionů

Sezona Národního památkového ústavu začíná každoročně 1. dubna. Vlivem koronavirové pandemie ale letos památky otevřely až 25. května. „Propad výnosů od začátku roku do konce května činil téměř 120 milionů korun a pokračoval i v červnu, kdy byly památky v provozu ve zpřísněném návštěvnickém režimu a s omezenou kapacitou prohlídek,“ uvedl NPÚ. 

Do konce června dosáhly finanční ztráty 138 milionům korun. Během prvního prázdninového měsíce se podařilo propad snížit na aktuálních 134 milionů korun. Celková návštěvnost od začátku letošního roku do konce července je zhruba 1,8 milionů lidí, což je o 1,1 milionu méně, než v roce 2019.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Národní památkový ústav, památky, zámky, turisté, Český Krumlov, památková péče, Zámek Hluboká, Zámek Lednice, Naděžda Goryczková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný červenec ztráty památkářů na vstupném nevyrovná. Zájem byl o Hlubokou a Krumlov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.