Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Terén v jihočeských pískovnách pomáhají narušovat hledači "kešek"

Neustálé narušování terénu v bývalých jihočeských pískovnách, které napomáhá udržovat ideální podmínky pro rostliny a živočichy, zajišťují hledači geocachingu. Přírodovědci a ochránci přírody proto už pět let umisťují takzvané kešky do těchto míst. Nemusí se pak tolik starat o potřebné narušování terénu.

„Aby se v pískovně dlouhodobě udržela stanoviště s malým obsahem živin, musí je ochránci přírody čas od času obnovit nebo zajistit jejich narušování. Právě geocaching se ukazuje jako jedna z možností, hlavně pro místa na svazích. Správně umístěná cache může zajistit dlouhodobé narušování svahu a udržení vhodných podmínek pro pískomilné druhy rostlin a živočichů,“ uvedla Klára Řehounková z pracovní skupiny Ekologie obnovy při katedře botaniky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Hledači geocechingu například chodí do pískovny Hroznějovice na Českobudějovicku. Vědci a ochranáři tam letos objevili čtyři druhy rostlin, které patří do červeného seznamu ohrožených druhů. Jde o čilimník nízký, hruštičku menší, bělolist nejmenší a také maličkou trávu ovsíček obecný, která patří dokonce mezi kriticky ohrožené druhy. V pískovně žijí mimo jiné také samotářské včely.

„Do pískoven zveme nejen geocachery, ale také další zájemce o přírodu, protože přítomnost lidí v nich většinou prospívá přírodě a udržuje v dobrém stavu prostředí pro mnoho ohrožených druhů. Jako bonus nám někteří geocacheři také fotografují různé živočichy a přispívají tak k poznání jejich fauny, což nám zase pomáhá při plánování další péče,“ uvedl Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zábava, Jihočeský, živočichové, rostliny, ohrožený druh, geocaching, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, okres České Budějovice, Hroznějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terén v jihočeských pískovnách pomáhají narušovat hledači "kešek"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.