Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Táborský útulek bojuje s návalem koťat. Zájemců o adopci přitom nepřibývá

Táborský útulek se poslední měsíce potýká s obrovským množstvím nových koťat. Přemnožené, nechtěné a velmi často i nemocné kočky končí v lepším případě v útulcích, v tom horším pod koly aut. Zájemců o adopci přitom podle Zdenky Fürst nepřibývá.

„Aktuálně je u nás úplně plno, karanténní prostor i kotce pro kočky jsou plné. Během měsíce se k nám nahrnulo obrovské množství koťat. Poměr zvířat je tedy jednoznačně nakloněn do převahy koček,“ popisuje situaci v útulku Zdenka Fürst.

Důvodem přemnožení je podle Zdenky nezodpovědnost majitelů koček, kteří své mazlíčky nekastrují a nepřemýšlí dopředu. „Svoji kočku nevykastrují, a když jim přinese ukázat nově narozená koťata, neví, co s nimi. Ono to totiž není snadné koťata udat, když je jich všude tolik. A asi proto končí přepravky a pytle plné koťat za vraty útulků, na lesních cestách, před obchody – no prostě všude," popisuje.

V Útulku Tábor proto nabízí majitelům koček, kterým se narodila koťata, pomocnou ruku. Informace o péči a vhodném času pro odstavení, pomoc s hledáním domova a inzerci, kontakty na další útulky, a hlavně doporučení na kastraci a prevenci. „Jenže, co je to platné, když místo zodpovědného přístupu lidé koťata pohodí u vrat. Je to samozřejmě těžké, protože útulky jsou plné, přijmout koťat nemohou a lidé se nechtějí zodpovědně postarat. Platit náklady na veterinární péči, zabývat se inzercí a hledáním domova – to vše totiž stojí čas a peníze. A mnohem více než kastrace, která by tomu všemu předešla," vysvětluje.

Táborský útulek má aktuálně desítky kocourů a kočiček, které jsou připraveny vyrazit do nových domovů. Útulek předává standardně koťátka do adopce ošetřená proti vnějším a vnitřním parazitům, plně přeočkovaná a po 21 denní karanténě, aby si byli jistí, že jsou koťata zdravá a fit.

V rámci inzerce se už také nespokojí jen s „obyčejnými fotkami“. Mají dobrovolníka profíka – Radka Havlíčka, který koťata kreativně a tematicky fotí dle originálních jmen koťat. Můžete tak adoptovat kočičího Zorra mstitele, Harryho Pottera, Elsu z Frozen nebo některého upíra z Twilight ságy. Pro kompletní nabídku koťátek koukněte přímo na web útulku.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek Havlíček

Štítky Útulek Tábor, koťata, adopce, kočka, domov, Harry Potter, sága Stmívání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborský útulek bojuje s návalem koťat. Zájemců o adopci přitom nepřibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.