Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V areálu bývalých budějovických papíren se vyrábí obaly z vlnité lepenky. Na tradici navazuje již osm let společnost Mondi Bupak

PR článek

Tradice výroby papíru v dnešní Papírenské ulici 41 sahá do roku 1880, kdy majitelé plzeňské papírny Jindřich Fürth a Leopold Gellert koupili od Václava Trojana za 59 tisíc zlatých Knížecí mlýn na Lineckém předměstí číslo 10 s osmi vodními koly a vodním právem. Instalovali zde čtyři samosnímací papírenské stroje, používané až do roku 1947, na nichž ze žitné i pšeničné slámy vznikal papír, lepenka ze slámy a hedvábný papír.

Od roku 1906 byla zavedena výroba vlnité lepenky, moderního obalového materiálu. V prvních letech zde pracovalo 40 až 55 dělníků, v meziválečné době 110 až 140 osob. V roce 1920 se papírna díky nové vlečce napojila na železnici a v roce 1937 byla na řece Vltavě postavena vodní elektrárna.

Poté, co Rudolf Gellert vykoupil akcie společníka Emila Fürtha, vstoupila v roce 1926 firma Gellert & Co do koncernu bankovního domu Petschek a spol. v Praze. Už v roce 1938 ale Gellertové a Petschkové z obav před nástupem fašismu opustili Československo. Jejich majetek pak 16. 3. 1939 propadl Německé říši a vyráběly se zde obaly pro německou armádu. Po skončení druhé světové války byl podnik znárodněn a od 1. 1. 1946 začleněn do nově založených Jihočeských papíren Větřní. V letech 1962 - 1967 došlo k zásadní přestavbě závodu. Byl zprovozněn papírenský stroj pro výrobu vícevrstevných kartonů (1966) a také haly a  linky na zpracování vlnité lepenky, vysekávací stroje a kartonážní automaty s roční kapacitou 10 tisíc tun lepenkových krabic. Postavena byla i administrativní budova, dílny či čistírna odpadních vod. Po ničivém požáru (1985) byl provoz na výrobu vlnité lepenky znovu obnoven, včetně instalace nových zpracovatelských strojů.

Vývoj po roce 1989

K 30. 12. 1990 se státní podnik transformoval na státní akciovou společnost Jihočeské papírny Větřní. V rámci privatizace byl od roku 1992 českobudějovický podnik postupně začleněn do rakouského koncernu Duropack, který se posléze stal i jeho jediným vlastníkem (2004).

Další zlom nastal v listopadu roku 2012, kdy společnost Duropack Bupak ovládl koncern Mondi Group. Součástí této akvizice se stal i podnik Duropack Wellpappe z bavorského Ansbachu, s podobným rozsahem výroby jako českobudějovický závod. Do koncernu Mondi patří od roku 2000 také největší česká papírna ve Štětí.

Nový vlastník, společnost Mondi, ukončila v roce 2012 v Českých Budějovicích výrobu na papírenském stroji, který původně z recyklovaného papíru vyráběl papír pro navazující výrobu vlnité lepenky. Od té doby se Bupak specializuje pouze na výrobu vlnité lepenky a obalů z ní a patří dnes mezi největší výrobce tohoto sortimentu v České republice.

V Českých Budějovicích hojně rozšířený název „papírny“, který poukazoval na výrobu papíru, tak dnes už pro areál společnosti v podstatě neplatí. Z odborného hlediska je pro současný typ výroby přesnější název „kartonážka“.

V letech 2015 až 2016 byly všechny objekty, které souvisely s výrobou papíru, demolovány a na jejich místě od roku 2017 probíhá výstavba nových budov. Jedná se výrobní haly, ve kterých jsou instalovány  další  technologie pro výrobu obalů, ale i haly určené pro skladování a expedici hotových výrobků. O tom ale až příště.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mondi, papírna, obaly, lepenka, papír, výroba, MONDI BUPAK, Václav Trojan, druhá světová válka, České Budějovice, Větřní, Německá armáda, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu bývalých budějovických papíren se vyrábí obaly z vlnité lepenky. Na tradici navazuje již osm let společnost Mondi Bupak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.