Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českobudějovická nemocnice má větší hyperbarickou komoru

Českobudějovická nemocnice na léčbu pacientů začala používat šestimístnou hyperbarickou komoru. Náklad na pořízení přístroje činil téměř 18 milionů korun. Nemocnice tím nahradila starší dvoumístnou hyperbarickou komoru. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení nemocnice.

„K pořizovací ceně je nutné připočíst náklady na rekonstrukci prostor po bývalé hyperbarické komoře, vybudování nové kompresorovny se zásobníky stlačeného vzduchu včetně rozvodů stlačeného kyslíku, čekárny, šaten, sociálních zařízení, vyšetřovny a tak dále," uvedl člen představenstva českobudějovické nemocnice Jaroslav Novák.

Dodal, že komplikovaná byla instalace komory. Těleso váží 10 tun. „Těžký jeřáb vyzvedl komoru z kamionu ve Schneiderově ulici a přes budovu chirurgických oborů ji spustil na předem připravenou plochu ve vnitrobloku. Odtud byla posouvána na místo určení stavebním otvorem, který byl vytvořený pro tento účel," uvedl. Komora má dva metry, délku 4,5 metru a její celkový objem je 12 250 litrů.

Jde o jedinou hyperbarickou komoru v jihočeských nemocnicích. Nyní se stala součástí přístrojového vybavení českobudějovického traumacentra. Hyperbarická komora se používá při léčbě akutních stavů i chronických onemocnění. Zvyšuje množství kyslíku rozpuštěného v krvi.

„Hyperbaroxie je obor multidisciplinární, takže má vztah k mnoha medicínským oborům i oborům nemedicínským jako například teorie potápění," řekl ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Autoři | Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, České Budějovice, hyberbarická komora, Nemocnice České Budějovice, Jaroslav Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická nemocnice má větší hyperbarickou komoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.