Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sněmovna schválila zákaz klecového chovu slepic. Chovatelé nosnic chtějí protestovat

Sněmovna schválila zákaz klecových chovů slepic. Návrh prošel jen těsně především díky opozici. Zákaz by měl platit od roku 2027. Podle odpůrců to poškodí české chovatele vůči ostatním zemím Evropské unie a umožní dovoz levných vajec.Platit by měl od roku 2027.

Sněmovna zákaz schválila poměrně těsně třiapadesáti hlasy ze 101 přítomných poslanců. Pro byli především zástupci opozice s výjimkou téměř všech poslanců KSČM a většinově také sociální demokraté.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) byl proti, neboť chce zákaz prosadit nejdříve v Evropské unii. Rada EU se má návrhem zabývat v pondělí, poznamenal. Sněmovna dnes v doprovodném usnesení podpořila celoevropský zákaz chovů nosnic v klecích do roku 2030, což Toman podporoval.

Nevyhovující podmínky

Na problematiku klecových chovů upozorňuje už od června 2018 spolek Obraz -Obránci zvířat. Ten také v tomto týdnu zveřejnil záběry z farem v Písku a Uničově, na kterých jsou vidět například opelichané slepice namačkané v malé drátěné kleci jedna na druhé a mrtvé slepičí tělo ležící na drátech oklovávané živou slepicí.

Z dnešního rozhovnutí poslanců mají členové Obrazu radost. „Dnešek je dnem fantastického úspěchu nejen pro čtyři miliony českých slepic, ale i pro ochranu zvířat celkově! Díky Vašemu odhodlání poslanci vyslyšeli své voliče a odhlasovali zákaz klecových chovů," uvedl spolku Obraz - Obránci zvířat na svém Facebooku. Teď už podle něj zbývá přesvědčit Senát.

Méně nadšení jsou ale odpůrci zákazu. Podle nich rozhodnutí poškodí české chovatele vůči ostatním v Evropské unii a umožní dovoz levných vajec zejména z Polska a Pobaltí. „Vystavili jste Českou republiku velikánskému tlaku na dovozy vajec a likvidujete české výrobce. To je všechno, co jste dokázali," uvedl na adresu prosazovatelů zákazu klecového chovu do sedmi let. Chovatelé nosnic proto nevylučují, že před jednáním o zákazu chovu v klecích v Senátu uspořádají protestní akce. Bude ale záležet na situaci ohledně koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obraz

Štítky klecové chovy, slepice, zákaz, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská unie, vejce, Miroslav Toman, Rada Evropské unie, ČSSD, KSČM, Senát Parlamentu ČR, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna schválila zákaz klecového chovu slepic. Chovatelé nosnic chtějí protestovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.