Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dříve na travnaté ploše parkovala auta. Dnes je tam místo nelegálního parkoviště záhon

Místo nevzhledného a rozježděného trávníku je v ulici Marie Vydrové nový záhon s květinami a bylinkami. Město ho po urgencích skupiny Budějčáků nechalo opravit. Místo, kde dřív parkovala nelegálně auta, se tak proměnilo k nepoznání.

Se zkrášlováním nevyužitých ploch ve městě se v posledních měsících roztrhl pytel. Před měsícem upravily dvě ženy z Českých Budějovic plochu u zanádražní komunikace. Na místě, kde rostl plevel a byly odpadky, zasadily květiny z vlastní zahrádky. Díky tomu vytvořily místo, které obdivují všichni místní.

O nevzhlednou plochu u zanádražní komunikace se postaraly dvě dobrovolnice. Místo se změnilo k nepoznání

Z nevzhledné plochy se díky dvěma ženám z Českých Budějovic stala oáza klidu. Z vlastní iniciativy totiž odstranily plevel, odvezly odpadky a zasadily květiny ze zahrádky. Místo u zanádražní komunikace se tak změnilo k nepoznání.

Stejnou cestou se vydalo i město, které nechalo upravit prostor kolem silnice v ulici Marie Vydrové. Na trávníku, kde parkovala auta a prostor byl rozježděný, byly vysazeny květiny a byliny. Navíc byl prostor osazen kameny. „Daly jsme je tam jednak proto, aby působily jako bariéra proti parkování, protože ten prostor byl opravdu rozježděný, ale také proto, že se standardně do trvalkových záhonů kameny takto dávají," popsal vedoucí Odboru správy veřejných statků Tomáš Kubeš.

Uvedl také, že by se podobné projekty měly ve městě objevovat více. „Máme vytipovaných několik lokalit, kde chceme plochy upravit stejným způsobem. Je to sice finančně i časově nárožné, ale vyčlenili jsme si na to v rozpočtu na příští rok prostředky,“ dodal.

Na nevzhlednou plochu upozornila skupina Akční Budějčáci„Máme radost a jsme moc nadšení, že se město, konkrétně odbor správy veřejné zeleně rozhodl po našem apelu zainvestovat a realizace proběhla kvalitně. Za to velké díky," napsali na svém Facebooku.

Město se nedrží žádné vize. Snažím se inspirovat k aktivitě v ulicích, říká Akční Budějčák Martin Novotný

Martin Novotný je Budějčák, který (jak sám říká) dřív kromě sledování seriálů nedělal „nic moc“. Vše se ale změnilo v roce 2015, kdy se zapojil do hnutí Zachraňme Malák. Pokračovalo to vznikem spolku Akční Budějčáci, se kterým se dodnes snaží...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Akční Budějčáci

Štítky město, České Budějovice, proměna, Akční Budějčáci, Marie Vydrová, květiny, Facebook, záhon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dříve na travnaté ploše parkovala auta. Dnes je tam místo nelegálního parkoviště záhon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.