Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Slavnostním finále Jihoczech, soutěž podnikatelských nápadů zdaleka nekončí

PR článek

Nové myšlenky, nové technologie, noví lidé, nové přístupy. Letošní ročník soutěže byl opět výjimečný. Do jaké míry do něj zasáhla koronavirová situace už nyní organizátoři neřeší. Důležité je, že v jeho průběhu poznali 17 zajímavých podnikatelských nápadů, 17 individuálních příběhů a celou řadu zajímavých osobností. Ne všechny podnikatelské myšlenky se dostaly až do závěrečného finále soutěže, které se uskutečnilo na konci září se v prostorách Jihočeského vědeckotechnického parku, ale všechny stály za to. Pojďte se seznámit s těmi nejlepšími. Na první pohled jsou naprosto rozdílné, ale mají několik společných rysů: dobrý nápad na začátku, nadšení, píli a odhodlání s nápadem dále pracovat, profesionálně a realisticky nastavené dílčí kroky a chuť do „mravenčí práce“ při jeho vlastní realizaci.

Vítězem letošního ročníku soutěže Jihoczech, kterou již třetím rokem organizuje Jihočeský vědeckotechnický park, a.s., pod záštitou Jihočeského kraje, se stal nápad celého týmu autorů. Odborné porotě ho představil Ladislav Trpák. Jedná se o experimentální tištěný dům Prvok, který má ambici změnit dosavadní vývoj ve stavebnictví. Architektura inspirovaná organickým světem získává pod taktovkou Ladislavova bratra Michala Trpáka – sochaře a vizionáře pocházejícího z Českých Budějovic, jehož díla zdobí česká i zahraniční města – své neobvyklé tvary prostřednictvím robotického ramene. Zadanou informaci zpracuje počítač, který už samostatně navede pumpu betonové směsi s milimetrovou přesností přesně tam, kde je to potřeba. S využitím přelomové technologie 3D tisku betonem a díky unikátní spolupráci jednotlivých účastníků projektu vzniká přelomový objekt. Po tištěných betonových sochách, městském mobiliáři a prvcích pro dětská hřiště testují autoři nápadu, zda si mohou dovolit něco většího – tištěný dům.

Druhé místo obsadil Viktor Korbel, majitel společnosti HYDROSERVIS UNION a.s. Cílem jeho nápadu, kterým je technologie kombinovaného fotovoltaického panelu, je reagovat na zvyšující se ceny energií a znečištění životního prostředí. Nově navržená technologie spojuje dva systémy – fotovoltaiku a tepelné čerpadlo, které odvádí přebytečné odpadní teplo ze solárního panelu k dalšímu využití a snižuje tak provozní teplotu panelu. Odpadní teplo lze využít k vytápění rodinných a bytových domů, temperaci chalup v zimním období, k ohřevu bazénů, případně k podpoře energeticky náročných provozů (průmyslové objekty). Celý systém je připojen k úložišti elektrické energie, stává se tak energeticky nezávislý a je schopný pracovat v tzv. ostrovním režimu, tedy bez potřeby připojení k distribuční síti. Provoz je ekologický s nulovou produkcí emisí CO2, nízkonákladový a bezpečný vůči okolí. Podporuje energetické úspory, trvalou udržitelnost a využitelnost celého zařízení.

Třetím oceněným se stal Jiří Plášil s nápadem vývoje a výroby speciálních funkčních žvýkaček, které díky svým fyzikálním vlastnostem (houževnatost, tvrdost, plasticita) umožňují výrazně zatěžovat čelistní a žvýkací svaly, posilovat je a tím minimalizovat špatný růst zubů, jejich viklání a špatný vývoj vnitřní části čelisti. Velkou pozornost přitahuje také estetický přínos této žvýkačky, pravidelným používáním získá uživatel ostřejší obličejové rysy ve spodní části čelisti. Dalším vizuálním efektem používáním je odstranění tzv. druhé brady. Sekundárním efektem u mnoha uživatelů je také odstranění problému se spánkovou apnoí. Funkční žvýkačky a doplňkové čelistní pomůcky představují autoři nápadu pod obchodní značkou JAWINNER.

Pestrou škálu podnikatelských záměrů doplnil Milan Dutka, který žije se svou rodinou na Šumavě, využívá místní přírodní materiál a vyrábí z něj dřevěná umyvadla.  Každý kus je originálem, každý je ručně vyroben z jednoho kusu šumavského dřeva. Kombinuje původní šetrné postupy a kroky našich předků s novými technologiemi v sušení dřeva.  Svojí prací nabízí lidem možnost, jak udělat svůj byt domovem, jak propojit začátek každého dne kontaktem s přírodou, dřevem, materiálem, který k nám od jakživa patří. Pod jeho rukama vznikají neobyčejné kousky – krásná dřevěná umyvadla představována pod značkou Úcta dřevu.

„Ze všech soutěžících bylo cítit, že realizací svých nápadů žijí, věnují jim nepočítaně času, a kromě práce jim vdechují i své srdce,“ shrnul průběh soutěže ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku, a.s. František Mlčák a všichni přítomní, včetně členů odborné poroty složené ze zástupců partnerských organizací soutěže, s ním jednoznačně souhlasili.

Slavnostního vyhlášení soutěže se zúčastnil také JUDr. Josef Knot, MBA, 1. náměstek hejtmanky Jihočeského kraje, který rovněž ocenil úsilí všech účastníků a rozhodl navíc o udělení mimořádné ceny. „Mimořádné ocenění uděluji v tomto roce inovativnímu technologickému produktu, který se zabývá technologií 3D tisku ve stavebnictví a má potenciál uspět nejen regionální, národní, ale i mezinárodní úrovni,“ uvedl Josef Knot.

Jak už jsme předeslali, závěrečným finále soutěž nekončí. Nadále zůstává Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. ve spojení s účastníky soutěže, kteří mohou k dalšímu rozvoji své činnosti využít nejen moderně vybavené prostory vědeckotechnického parku, ale také širokou škálu doprovodných služeb podporujících rozvoj podnikání v regionu, mezi které patří podpora spolupráce podniků s vědecko-výzkumnými organizacemi, podpora spolupráce navázaná na síť expertních poradců s širokou nabídkou odborných kompetencí, podpora digitální transformace podnikatelských a veřejných subjektů v regionu, podpora začínajících podnikatelů, iniciace mezioborových vazeb a vzájemné spolupráce, která vede k průběžnému zlepšování podmínek pro podnikání v Jihočeském kraji, k transferu technologií do hospodářské praxe a k obecnému rozvoji inovačního potenciálu regionu.

Gratulujeme všem oceněným nápadům, těšíme se na naši další spolupráci a přejeme jim hodně štěstí při naplňování jejich podnikatelského snu," uzavřeli organizátoři.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihoczech, podnikatelský nápad, podnikatel, soutěž, technologie, finále, Jihočeský vědeckotechnický park, Jihočeský kraj, Josef Knot, Michal Trpák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnostním finále Jihoczech, soutěž podnikatelských nápadů zdaleka nekončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.