Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V areálu bývalých budějovických papíren vyrostla během posledních osmi let moderní firma na výrobu obalů z vlnité lepenky pod názvem Mondi Bupak

PR článek

Mondi Bupak se sídlem v Českých Budějovicích je součástí mezinárodní skupiny Mondi Group, která se zaměřuje na výrobu širokého sortimentu výrobků – balících a obalových papírů, kancelářských papírů, buničiny, různých obalových řešení, papírových pytlů a tašek atd. Celá skupina zaměstnává přibližně 26 tisíc lidí ve více než 30 zemích v Evropě, Africe, Asii a Severní Americe.

Více o společnosti Mondi se můžete dozvědět na www.mondigroup.com a www.mondijobs.cz.

Mondi Bupak v Českých Budějovicích, kde v současné době pracuje 220 zaměstnanců, vyrábí vlnitou lepenku, kterou následně zpracovává při výrobě obalů. Závod již několik let vykazuje trvalý růst objemu výroby a dodávek ve všech svých hlavních tržních segmentech, zejména pak v E-commerce. Tento růst je podpořen masivním investičním rozvojem, jehož jasným cílem je udržet a posílit pozici Mondi Bupak jako jednoho z předních výrobců obalů z vlnitých lepenek v České republice.

Výroba vlnité lepenky

Vlnitá lepenka je plně recyklovatelný materiál, s nímž se ve formě různých obalů a krabic setkáváme prakticky denně. Vlnitá lepenka se vyrábí na zvlňovací lince, což je zhruba 150 metrů dlouhý stroj s pracovní šířkou 2,8 metru, a k výrobě se používá papír v rolích o hmotnosti až 4 tuny a škrobové lepidlo.

V areálu bývalých budějovických papíren se vyrábí obaly z vlnité lepenky. Na tradici navazuje již osm let společnost Mondi Bupak

Tradice výroby papíru v dnešní Papírenské ulici 41 sahá do roku 1880, kdy majitelé plzeňské papírny Jindřich Fürth a Leopold Gellert koupili od Václava Trojana za 59 tisíc zlatých Knížecí mlýn na Lineckém předměstí číslo 10 s osmi vodními koly a...

V březnu 2020 byl v závodě Mondi Bupak nainstalován nový zvlňovací stroj od německé firmy BHS. Celý projekt vyžadoval organizaci zhruba třiceti různých dodavatelů, koordinaci až 120 pracovníků a dodržení termínů, rozplánovaných na jednotlivé dny, v některých případech i na hodiny.  To je velkou výzvou i za normálních podmínek. Vzhledem k tomu, že veškerá instalace proběhla v první vlně koronavirové pandemie, a tudíž s celou řadou nestandardních překážek, jedná se o naprosto unikátní úspěch. Linka byla dokonce spuštěna o jeden den dříve oproti původnímu harmonogramu a instalace tak proběhla bez jakéhokoli omezení dodávek koncovým odběratelům.

Tento stroj je ten nejlepší, který je v současné době na trhu k dispozici. Rychlost výroby je až 24 km/h (zkuste jet na kole touto rychlostí) a za jeden den může linka vyrobit základní materiál na výrobu až 1,5 miliónu obalů!

Nový zvlňovací stroj od firmy BHS

Výroba obalů z vlnité lepenky

Z vlnité lepenky, vyrobené na zvlňovací lince, se v druhé části závodu vyrábějí na kartonážních strojích samotné obaly. Portfolio produktů je velice pestré a zahrnuje standardní klopové krabice, různě tvarově řešené vysekávané kartony, lepené kartony, prodejní obaly s kvalitním až 6ti barevným HD flexotiskem, obaly s aplikovanou trhací, vyztužovací a samolepící páskou nebo obaly s bariérou proti vlhkosti a propustnosti kapalin.

I samotné použití obalů je velmi pestré – většinou pro hromadná balení výrobků prakticky ve všech odvětvích zpracovatelského průmyslu. V tomto případě končí obaly svoji službu při vybalení zboží v obchodech nebo jiných zpracovatelských závodech. Díky svým vynikajícím vlastnostem, nízké ceně a 100% recyklovatelnosti pronikají obaly společnosti Mondi stále více i ke konečným spotřebitelům – v současné době nejvíce jako balení zásilek internetových obchodů, obaly elektrospotřebičů, přepravky na ovoce, zeleninu nebo jogurty či v rychlém občerstvení například jako obaly na pizzu a Burgry.

Nejnovější investicí je stroj Bobst Expertline, který je schopen chrlit až 24.000 kusů obalů za jedinou hodinu! 24 hodin denně, 5 dní v týdnu. S tímto výkonem se jedná o nejrychlejší stroj v EU v tomto segmentu výroby, 3. nejrychlejší na světě.

Bobst Expertline – nejrychlejší stroj v EU

Skladování a logistika

Velmi důležitou částí závodu jsou také skladování a celková logistika dopravy výrobků k zákazníkům. Logistické služby společnosti Mondi Bupak splní i nadstandardní požadavky na dodání výrobků - od přímých dodávek až po dodávky přes externí sklad, dodávky just-in-time i v množství pouze jedné palety. V roce 2018 byl uveden do provozu v areálu firmy nový expediční sklad o ploše 9.000 m2 (velikost zhruba 1,5x fotbalového hřiště) a kapacitě skladování až 9.000 palet.

Kvalita výrobků, péče o životní prostředí a bezpečnost práce jsou pro Mondi hlavními cíli. Zaměstnanci v rámci firmy najdou uplatnění nejen ve výrobě, ale také v servisních, prodejních a logistických týmech, jež zajišťují provoz a podporu svým zákazníkům.

Za svoje výrobky sklízí Mondi pravidelně ta nejvyšší ocenění od svých zákazníků i nezávislých porotců. V posledních letech firma získala několik ocenění v soutěži OBAL ROKU i v mezinárodní soutěži WorldStar Packaging Awards. Mondi Bupak je také společensky odpovědná firma, za což v roce 2019 získala Cenu hejtmanky Jihočeského kraje.

V dalším článku o Bupaku, který vyjde za měsíc, se můžete těšit na rozhovor s generálním ředitelem Jindřichem Krejčím.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mondi, papírna, obaly, lepenka, výroba, MONDI BUPAK, papír, České Budějovice, Evropa, Afrika, Asie, Severní Amerika, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu bývalých budějovických papíren vyrostla během posledních osmi let moderní firma na výrobu obalů z vlnité lepenky pod názvem Mondi Bupak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.