Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ceny za nejlepší ekologické projekty jsou rozdány

PR článek

Nejlepším ekologickým projektem České republiky a absolutním vítězem 12. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stala obec Hostětín. Dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj s co největší šetrností k životnímu prostředí. Obec aktivně využívá místních zdrojů a obnovitelných energetických surovin. Přestože jde o malou obec v podhůří Bílých Karpat s 220 obyvateli, její ekologické a dobře fungující projekty slouží jako vzor pro další samosprávy bez ohledu na velikost obce.

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala téměř tři tisíce projektů. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále. Více informací o soutěži najdete na webu www.energyglobe.cz.

„Udržitelnost a ekologie se stává důležitým tématem stále pro více lidí. Klimatická změna má setrvačnost. To, co změníme teď, se projeví až zhruba za dvacet let. Proto vítám jakékoli chytré ekologické projekty a inovace, s nimiž můžeme začít ihned. Protože i malé projekty nebo jednotlivci můžou dokázat velké věci,“ říká Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice.

Do letošního ročníku ekologické soutěže se přihlásilo 302 projektů. Od začátků soutěže, kterou společnost E.ON v České republice pořádá již dvanáctým rokem, je to téměř tři tisíce projektů. O absolutním vítězi i vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala v online hlasování veřejnost. „Ta mohla vybírat z dvanácti projektů, které poslala do finále odborná porota. Letos poprvé porota jednala o finalistech online, a to kvůli covidové situaci, ale hodnotitelé si s tím poradili na jedničku, ač nejstaršímu je 85 let,“ vysvětluje Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.

Celkovým vítězem 2020 a vítězem kategorie Obec se stal Hostětín

V Hostětíně ve Zlínském kraji už řadu let úspěšně funguje mnoho ekologických projektů. Obec využívá šetrné veřejné osvětlení s moderními lampami, které omezují produkci škodlivého světelného smogu. Fungují zde tři fotovoltaické elektrárny na střeše moštárny a několika rodinných domech. Součástí obce je i výtopna na dřevní štěpku a o čištění odpadních vod se stará kořenová čistička.

„Velice mě potěšilo, že právě Hostětín dostal od veřejnosti nejvíce hlasů a stal se absolutním vítězem letošního ročníku soutěže. Ukazuje se, že i v tak malé obci lze dát dohromady ekologické projekty, které fungují, jsou příkladem udržitelných postupů a ukazují nám, jak zlepšit naše životní prostředí,“ říká Martin Záklasník.

Během slavnostního vyhlášení byly oceněny rovněž nejlepší projekty ostatních kategorií.

V kategorii Firma zvítězila společnost Sonnentor, která patří k průkopníkům nejen ve výrobě koření a bylinných čajů, ale také v oblasti trvale udržitelného podnikání. Sonnentor odebírá zelenou energii, provozuje solární elektrárnu a používá firemní flotilu elektromobilů a vozů na CNG.

V kategorii Produkt získal nejvíce hlasů projekt Opravárna. Jedná se o momentálně největší opravárenskou síť v České republice, která sdružuje 1630 opravářů a servisů. Svou činností Opravárna přispívá k naplnění cílů evropského programu Green Deal, který by měl zajistit přechod na udržitelnější a ekologičtější hospodářství.

Vítězem kategorie Stavba se stala moderní klinika budoucnosti Fakultní nemocnice Olomouc. Jedná se o novostavbu II. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, která splňuje standardy pasivní budovy. Díky jejímu konstrukčnímu řešení je možné měnit vnitřní uspořádání kliniky podle aktuální potřeby a vývoje ve zdravotnictví. Jedná se o ukázku, jak skloubit potřeby náročného provozu se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí.

Projekt Online kurz Klimatická změna získal ocenění v kategorii Vzdělávání. Kurz je dílem organizace Člověk v tísni, která jej ve spolupráci se společností Educasoft Solutions vytvořila primárně pro učitele 2. stupně základních škol a pro učitele středních škol, ale absolvovat ho může i široká veřejnost. Skládá se celkem z osmi samostatných kapitol, v nichž je možné se seznámit s různými úhly pohledu na projevy klimatických změn. 

Letos byla vypsána i speciální kategorie Čistý vzduch.V této nové kategorii získal nejvíce hlasů projekt s názvem Podpora zelených střech v Brně. Brno, jako jediné město v Česku, spustilo dotační program, který pomáhá realizovat soukromým stavebníkům zelené střechy na jejich domech. Vegetační střechy umožní zvýšit plochu zeleně na území města, zadržují vodu a přispívají k čistšímu ovzduší.

„Myslíme si, že kvalita ovzduší je klíčová a chceme dělat vše pro to, aby vzduch v České republice byl čistější. Byli bychom rádi, kdyby se zelené střechy, jaké mají v Brně, objevily i v dalších českých a moravských městech,“ vysvětluje Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.

Hlavní cenu pro absolutního vítěze v podobě ročního užívání automobilu ŠKODA Octavia iV model Plug-in s hybridním pohonem od společnosti Škoda Auto převzal Jaroslav Boleček, starosta Hostětína. Ostatní vítězové jednotlivých kategorií obdrželi hodnotné ceny od Impact Hubu, společnosti BUDERUS, hobbymarketu HORNBACH a také od energetické společnosti E.ON.

FOTOGALERIE: Madeta Motor ČB - BK Mladá Boleslav

Pondělí, 9. listopadu 2020, 18:56

FOTOGALERIE: Madeta Motor ČB - BK Mladá Boleslav
FOTOGALERIE: Madeta Motor ČB - BK Mladá Boleslav

Ohodnoť článek

Štítky E.ON, Hostětín, Energy Globe, projekt, soutěž, Česko, životní prostředí, Bílé Karpaty, Brno, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny za nejlepší ekologické projekty jsou rozdány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.