Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Posledních pár dní mohou lidé hlasovat v participativním rozpočtu města

Už jen několik málo dní mohou lidé hlasovat pro projekty, které se ve městě v následujícím roce v rámci participativního rozpočtu zrealizují. Na výběr je ze 14 malých a 9 velkých projektů. Každý plnoletý Budějčák má k dispozici dva hlasy, jeden pro malý projekt a druhý pro velký.

Do finálního hlasování, které probíhá celý říjen, se dostalo celkem 23 projektů, z toho 14 malých a 9 velkých. Z nich může vybírat každý, kdo má trvalé bydliště v Českých Budějovicích a bylo mu 18 let. V každé kategorii má vždy jeden hlas.

Po ukončení hlasování budou vybrány projekty, které získaly nejvíce hlasů, a ty se stanou součástí návrhu rozpočtu města na následující rok. Podle pravidel by měly být podpořeny dva velké a dva malé projekty. „Budeme navrhovat radě města, aby se podpořily projekty až do vyčerpání finančních prostředků. U těch malých to vychází tak, že by se jich dalo zrealizovat zhruba šest a u těch velkých možná první trojka,“ řekl náměstek primátora Juraj Thoma.

Vedou lavičky a pumptrack

Hlasování probíhá na stránkách probudejce.cz. Nejvíce hlasů mezi malými projekty zatím získaly lavičky nad vodou, které by měly být realizovány na konci slepého ramene a na místě odříznutého zábradlí. Mezi velkými projekty nejvíce boduje pumtrack. 

„Pumtrack v bezpečném prostředí učí a zdokonaluje techniku ovládání jízdního kola, probouzí v lidech aktivní přístup k cyklistice a je výborný prostředek pro zábavu celé rodiny. Uměle vytvořený uzavřený okruh pumtrackové dráhy je tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, které lze projíždět bez šlapání,“ stojí v popisu projektu. Umístěna by dráha měla být v Havlíčkově kolonii.

Změna pravidel

Projekt by měl probíhat i v příštím roce, město chce ale změnit některá pravidla. „V první kole se bude muset nasbírat větší počet "lajků" než bylo letos. Požadovaných 50 hlasů bylo nasbíráno velmi rychle a proto zvedneme ten počet na 150. Navýšen bude také rozpočet, který by měl být deset milionů korun," uzavřel Thoma.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto probudejce.cz

Štítky hlasování, České Budějovice, participativní rozpočet, projekt, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posledních pár dní mohou lidé hlasovat v participativním rozpočtu města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.