Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Český Krumlov představuje projekty participativního rozpočtu, pro které mohou Krumlováci hlasovat

PR článek

Jednadvacet nápadů od obyvatel, které obdržela krumlovská radnice v rámci čtvrtého ročníku participativního rozpočtu, postupuje do finálového výběru. O vítězných projektech, které se budou realizovat příští rok, rozhodnou Krumlováci v listopadovém hlasování.

Do čtvrtého ročníku participativního rozpočtu, ve kterém předkládají sami obyvatelé své nápady, čím vylepšit okolí svých domovů, přišlo čtyřicet pět námětů. Z návrhů následně odborná komise vybrala 21 projektů, které splňují podmínky participativního rozpočtu a postupují tak do hlasování, ve kterém obyvatelé Krumlova rozhodnou, jaké projekty se v příštím roce zrealizují.

„Letošní ročník překvapil množstvím různorodých námětů od sousedských slavností, po umístění pamětních kamenů až po vybudování parkourového hřiště. V předchozích letech převládaly zejména návrhy na rozšíření, nebo vylepšení dětských hřišť,“ uvádí starosta Dalibor Carda.

Čtvrtý ročník s sebou nese řadu změn, určený milion korun se už nerozděluje do jednotlivých městských částí, ale platí pro město jako celek. Obyvatelé tak mohli v rámci celého území města navrhnout větší a dražší projekty než v předchozích letech. Stejně tak se změní i hlasování, Krumlováci budou moci hlasovat o všech předložených projektech, tedy nejen o těch, které se nachází v části města, kde mají trvalý pobyt. Další změnou oproti předchozím ročníkům je možnost hlasovat až pro tři libovolné návrhy.

Pro vítězné projekty tedy bude pravděpodobně potřebné větší množství hlasů a město tak očekává zvýšení aktivity navrhovatelů a zapojení většího množství občanů. Realizovány budou projekty dle pořadí z hlasování až do vyčerpání množství prostředků co nejvíce se blížícímu přidělenému milionu korun, šanci uspět tedy mají projekty velké, střední i ty nejmenší. 

Tři, dva, jedna, předkladatelé do toho!

Aktuálně přichází prostor i pro samotné předkladatele. Je v jejich zájmu, aby motivovali sousedy k hlasování pro jejich konkrétní projekt. „Jednou věcí je projekt navrhnout, ale předkladatelé také musí zvládnout nadchnout i své sousedy, aby pro něj hlasovali,“ vysvětluje jeden z principů participativního rozpočtu starosta. Město samozřejmě projekty propaguje a podporuje navrhovatele, ale podstatná část je v rukou právě samotných předkladatelů.

Elektronické hlasování bylo spuštěno 1. listopadu a potrvá do 15. listopadu 2020 na webových stránkách.

Projekty, pravidla a podrobnější informace k participativnímu rozpočtu jsou k dispozici na webu www.rozpocet.KrumlovSobe.cz.

Co s nepostupujícími projekty?

Ne všechny neúspěšné projekty jsou odsouzeny k zániku. Přestože některé návrhy nesplňovaly podmínky participativního rozpočtu, např. doba jejich realizovatelnosti je delší než jeden rok, či náklady přesahují milion korun, město s nimi i tak do budoucnosti počítá v rámci dalších investičních aktivit. Jedná se tak např. o návrhy na rekonstrukci kašny v Široké ulici nebo zbudování druhé lávky přes Polečnici v Jelení zahradě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Horák

Štítky Český Krumlov, participativní rozpočet, město, hlasování, projekt, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov představuje projekty participativního rozpočtu, pro které mohou Krumlováci hlasovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.