Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějovice jsou na trase Svatojakubské cesty. Poutníci to mají ke katedrále v Santiagu 2970 kilometrů

České Budějovice se dostaly na mapu jedné z nejstarších poutních tras v Evropě. Skrze krajské město vede Svatojakubská cesta, která je od 1993 součástí světového dědictví UNESCO. Ulice města proto na konci října doplnilo několik označníků s logem svatojakubské mušle a směrovka Santiago na náměstí.

První pouť ke hrobu svatého Jakuba Staršího se uskutečnila roku 951. Podél poutní cesty byly postupně vztyčovány orientační kameny, kamenné kříže, boží muka a upravovány studánky. Vznikla radiální síť 12 poutních cest, při kterých byly zřizovány kaple, kostely a kláštery, poskytující poutníkům azyl. První manuál pro cestu do Santiaga vznikl již ve 12. století.

„Poutníci procházející Budějovicemi, budou mít z náměstí Přemysla Otakara II. ke katedrále v Santiagu 2970 kilometrů. Do našeho města vstupuje poutní cesta na severu podél řeky Vltavy, kterou sleduje až k Sokolskému ostrovu. Odtud se odklání na náměstí Přemysla Otakara II. a dál pokračuje Biskupskou ulicí, překonává řeku Malše a parkem Háječek se opět vrací k Vltavě. Po jejím pravém břehu pokračuje až do Rožnova a odtud podél Lidické do Boršova nad Vltavou ke kostelu sv. Jakuba Většího a dále směrem na rakouské hranice a dál na Pasov,“ říká první náměstek primátora Juraj Thoma.

Svatojakubské poutní cesty, které prochází naší republikou, jsou součástí evropské sítě poutních tras do španělského Santiaga de Compostela. Vybrat si můžete ze šesti tras. Většinou vedou poutními místy, městy i historickými památkami. Procházejí územím ve směru starých zemských stezek tam, kde to současný vzhled krajiny dovoluje.

Jihočeská trasa navazuje na trasu Východočeskou. Vychází ze středních Čech, prochází Jihočeským krajem v celkové délce 213 kilometrů. Končí na Šumavě na hranicích s Rakouskem odkud pokračuje směrem do Santiaga přes Pasov.

Na poutní cestě jsou dva kostely sv. Jakuba, zámek Hluboká a města Tábor, Bechyně, České Budějovice a Český Krumlov.

Mapka průchodu trasy Budějovicemi

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, svatojakubská cesta, poutníci, Santiago, Evropa, Světové dědictví UNESCO, kostel, Přemysl Otakar II., Jakub Starý, Vltava, Pasov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice jsou na trase Svatojakubské cesty. Poutníci to mají ke katedrále v Santiagu 2970 kilometrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.