Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vánoční strom už rozsvítily i Budějce. Adventní program bude online

Už i České Budějovice se přidaly k městům, ve kterých byl rozsvícen vánoční strom a byl tak symbolicky odstartován adventní čas. Letos se akt obešel bez doprovodných akcí a vše proběhlo online. Oficiální rozsvícení město naplánovalo na 18 hodinu, strom už byl ale na náměstí rozsvícen v neděli ráno.

Oficiální rozsvícení stromu proběhlo v 18 hodin prostřednictvím online přenosu. Během něj pozdravil občany města primátor Jiří Svoboda a českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Lidé mohli rozsvícený strom obdivovat už od nedělního rána. 

Vánoční strom v Českých Budějovicích patří tradičně mezi nejhezčí v republice. V anketě, kterou vyhlašuje server idnes.cz, zvítězily Budějce už třikrát za sebou. Letos chtějí titul opět obhájit. Letošním stromem je jedle kavkazská. Je 13 metrů vysoká a 27 let stará. Městu ji darovala rodina z Nemanic. Stejně jako rozsvícení stromu bude město další adventní program vysílat online. Například přílet anděla nahradí sestřih akce z minulých let.

První adventní neděle

Dnešní první adventní neděle předznamenává příchod Vánoc. První neděle se označuje železná, druhá bronzová, třetí stříbrná a čtvrtá zlatá. Slovo advent pochází z latinského adventus, tedy příchod. Pro křesťany první adventní neděle připomíná příchod Ježíše Krista. Věřící přinášejí věnce do kostela, kde je kněz požehná. Podle platných protiepidemických opatření se nyní může v Česku bohoslužeb v kostelech účastnit maximálně 30 lidí.

Líbí se vám letošní vánoční strom?

Celkem hlasovalo391 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vánoční strom, advent, Vánoce, České Budějovice, vánoční stromek, strom, Vlastimil Kročil, Jiří Svoboda, Ježíš Kristus, Česko, Nemanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom už rozsvítily i Budějce. Adventní program bude online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.