Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Matka odmítla naočkovat zraněnou dceru. Soud nařídil dítě odebrat a naočkovat

Neobvyklý případ řeší v posledních dnech Krajský soud v Českých Budějovicích. Okresní soud v Českém Krumlově totiž vydal předběžné opatření, které nařizuje nechat naočkovat zraněné dítě, které odmítla nechat jeho matka naočkovat proti tetanu. Bez očkování je podle nemocnice dítě v ohrožení života.

Vše začalo zraněním desetileté dívky, kterou kopl kůň. Dívce způsobil zranění na hlavě, se kterým byla i s matkou převezena do nemocnice. Zde byla zraněná dívka ošetřena a měla být naočkována proti tetanu. To ale její matka odmítla. „Je to proti mému bytostnému přesvědčení a pro mě se to rovná vraždě. Dělali tam na mě nátlak, paní doktorka se mnou řešila, že se to očkování musí dát za každou cenu,“ popsala pro Českou televizi matka Silvie Gogolicynová.

Dívce měla být podána jen antibiotika a imunoglobulin. „To je podle nezávislých lékařů a odborných zdrojů dostatečná ochrana nezletilé," uvedla advokátka matky a dcery Zuzana Candigliota. Matka následně podepsala negativní revers a z nemocnice s dcerou odjela. V podepsaném dokumentu podle advokátky stálo, že dítě není v ohrožení života.

Nemocnice později o incidentu informovala Orgán sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD), který zprávu předal soudu. „Vzhledem k situaci a přístupu matky se nemocnici jeví nezletilá jako dítě přímo ohrožené na životě a zdraví v důsledku možné manifestace tetanu,“ uvedl v usnesení Okresní soud Český Krumlov.

Soud proto rozhodl, že dítě má být předáno do nemocnice. Do místa bydliště matky a zraněné dívky přijeli druhý den zástupci soudu, policie a OSPODu. „Ona s vámi jít nechce. Já ji nikam nedostanu. Takže ji chcete táhnout do nemocnice na vynucený zákrok,“ říká matka na nahrávce z incidentu, kterou má k dispozici Česká televize. Později žena uvedla, že neřekne, kam se dítě schovalo, a že dceru nevydá.

„Výkon rozhodnutí proveden nebyl, neboť dítě nebylo v místě bydliště nalezeno," komentoval mluvčí krumlovského soudu Jan Montag. Celým případem se zabývá i zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Ta chce zjistit postoj ministerstva zdravotnictví.

Případem je teď kvůli odvolání účastníka u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Ten má do týdne rozhodnout, zda opatření krumlovského soudu platí, případně ho zrušit nebo změnit.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky očkování, tetanus, soud, OSPOD, nemocnice, České Budějovice, Český Krumlov, Česká televize, Zuzana Candigliota, Helena Válková, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromir Lukavsky

"Není možné lidem násilím nařizovat zákroky" no pokud vím tak bez souhlasu Vás doktor nebude léčit ani operovat. Stačí podepsat reverz. Bez souhlasu Vás doktor musí ošetřovat pokud jste v bezvědomí, např. po úrazu a není možno si souhlas vyžádat. Problém ovšem je, pokud dostanete např. infekční žloutenku, to vás zavřou ve špitálu a svá občanská práva si můžete akorát.... nebo by to také mělo být vázáno na váš souhlas? J.L. end

Pátek, 4. prosince 2020, 16:16Odpovědět

Jaromir Lukavsky

"Očkování je zátěž pro organizmus a může být škodlivé" ano, ale i léčba penicilinem či jiným antibiotikem, odnětí slepého střeva, vytržení zkaženého zubu, amputace nohy... to vše má jisté nechtěné následky. Otázkou je, zda je lepší zemřít na zápal plic nebo si zkazit střevní mikrofloru antibiotikem. J.L. end

Pátek, 4. prosince 2020, 16:10Odpovědět

Jaromir Lukavsky

"že by každý z nás měl mít právo sám o sobě rozhodnout, kdy ano a kdy ne." za podmínky ovšem že si také ponese plnou odpovědnost za svoje rozhodnutí. Takže maminka by měla podepsat reverz a pokud dítě tetanus dostane tak maminka zaplatí pobyt ve špitále. Pokud dítě na tetanus zemře maminka půjde do vězení za zabití z nedbalosti. velmi prosté. Když jsem byl můladej tak umřela sousedům holčička na tetanus, očkování už bylo, ale nějak je to nenapadlo. J.L. end

Pátek, 4. prosince 2020, 16:06Odpovědět

Barbora Bernadeta

Praštěná bio matka, co hloupými předsudky ohrožuje zdraví dítěte.

Pátek, 4. prosince 2020, 11:30Odpovědět

Marie Holasová

Tak já znám případ, stal se ještě za totáče. Známý pracoval jako opravář kuchyňských přístrojů v gastronomii. Jednou se říznul při opravě loupače brambor, měl prošlé očkování a zemřel na tetanus. Myslím že v dnešní době je lékařská věda na vyšší úrovni ten pán by dnes snad nezemřel.

Pátek, 4. prosince 2020, 10:11Odpovědět

Zdeněk Vrňata

Pane Volfíku, proč by měl pana Šafa hned srazit kamion jen za to, že napsal svůj názor? On přece neříká, že se nikdo nikdy nemá očkovat - říká jen, že by každý z nás měl mít právo sám o sobě rozhodnout, kdy ano a kdy ne. A s tím tedy rozhodně souhlasím. Totalitní je právě to, kdy lidé tato práva nemají, nebo je postupně ztrácí.

Pátek, 4. prosince 2020, 08:53Odpovědět

Jiří Šaf

Očkování proti tetanu není jediná možnost ochrany, mělo by skončit pronásledování lidí a pošlapávání lidských práv ve zdravotnictví.Musím tvrdě odsoudit pošlapávání lidských práv lékaři a dalšími zaměstnanci institucí. To že zachraňují životy jim nedává právo chovat se neuctivě a pošlapávat lidská práva. Lidi odmítající zákroky nahání policie jako zločince. Z toho je mi zle a cítím potřebu se těchto lidí zastat, osobně mám špatné zkušenosti s hrubým jednáním a nedostatečnými znalostmi lékařů, poškozením zdraví, překrucováním pravdy a systémovou podjatostí soudů a policie, kteří se automaticky přidávají na stranu lékařů.Očkování je zátěž pro organizmus a může být škodlivé. Sám pan premiér shodou náhod dnes řekl, že měl po očkování anafylaktický šok a nechce být očkován.Očkování není jediný způsob ochrany. Mnohé infekce jako mor, cholera byly vymýceny díky lepší hygieně. I koronavirus a chřipka mohly být vymýceny bez očkování, kdyby se lidé nechovali nezodpovědně a pomohlo se tomu také vývojem nových antivirotik.Očkuje se zbytečně často, existují testy na protilátky, ale lékaři je nedělají a dávají očkování automaticky.Uznávám, že není rozumné jednání matky a neočkované dcery chodit na místa s vysokým výskytem spor tetanu a současně rizikem zranění. Ale i toto je následek nedostatečného informování veřejnosti o prevenci před nemocemi a spoléhání se na lékařské zákroky jako na jediné řešení.Pokud člověk se zraněním odmítá očkování, místo vnucování očkování by měla být poskytnuta péče, která zabrání infekci. Paradoxně spoléháním na očkování a vnucováním očkování jako jediné možnosti, může dojít k zanedbání péče o zranění a infekci tetanu. Lékaři to pak překroutí a budou obviňovat matku.Neočkovaný člověk by měl být poučen o rizicích, pokud nemá očkování proti tetanu, raději se vyhýbat některým činnostem jako jízda na koni, důkladně ošetřovat, čistit a dezinfikovat rány, používat rukavice při práci se zeminou.Osobně nejsem očkovaný a po 25 letech mám v testech na tetanus stále protilátky. Očkování proti tetanu zvažuji, ale zatím není potřeba, vzhledem ke způsobu mého života je toto očkování stejně zbytečné jako očkování na tropické nemoci.Byl bych rád, kdyby zdravotnictví i další instituce přestaly být tak prolhané a fašistické

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 20:48Odpovědět

Andrei Turcanu

Josef Volfik, lajk jak prase !!!)))

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 19:20Odpovědět

Jiří Šaf

Paní Málková, lékaři lidem lžou a fušují svoji práci. Tetanem se není možné jen tak nakazit, stačí dezinfikovat rány. Vedlejší účinky očkování nelze bagatelizovat, nejde jen o to píchnutí, je to zásah do organizmu. Navíc to ani není nutné každých 10 let, jde udělat testy na protilátky, ale na to doktoři kašlou a zbytečně lidi očkují.

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 17:23Odpovědět

Jiří Šaf

Pane Volfíku proberte se. Nastudujte si něco o tetanu. Bez dovolení se mě šmejdi doktoři ani nedotknou, nemám zájem o jejich fušerský a násilný přístup k lidem. To že někoho občas zachrání není argument, proč by se u toho měli chovat hnusně a ignorovat lidská práva.

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 17:20Odpovědět

Monika Málková

Na tetanus umíra většina lidí během 3-5 dnů. Během těchto dnů nejsou v agónii ale prožívají fyzickou i psychickou bolest... To bych fakt svému dítěti nepřála. Co je proti tomu jedna včelička jednou za 10 let ?

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 17:19Odpovědět

Josef Volfík

Jiří Šaf Vy jste fakt zoufalec! Jste odporná totalitní osoba. Já, já, jen já mám pravdu. To je váš životní postoj. Proč se vlastně očkuje proti TBC, neštovicím... Ale jen vy, jen vy víte všechno. Kandidát na ředitele Zeměkoule (té placaté). Doufám, že až se do vás na silnici naveze tirák, zpřeráží vám kosti, budou lékaři potřebovat úředně ověřené vaše vyjádření s tím, že vám smějí udělat nějaký zákrok.

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 17:14Odpovědět

Jiří Šaf

Očkování proti tetanu není nutné. Stačí ránu dobře vyčistit. Zdravotnictví je odporná totalitní instituce a soudy jsou s ní spolčeny, lživé tvrzení doktorů považují za pravdu. Není možné lidem násilím nařizovat zákroky.

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 16:58Odpovědět

Milan Vopelka

poblblá bio matka

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 16:44Odpovědět

Matka odmítla naočkovat zraněnou dceru. Soud nařídil dítě odebrat a naočkovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.