Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Netradiční dárek pro seniory

PR článek

Jsou úspěšní a myslí na ostatní. To spojuje firmy, které se – jako první – připojily k projektu Adoptuj si svůj Domov! Cílem je umožnit domovům pro seniory využívat pro relaxaci a aktivizaci svých klientů moderní nástroj – virtuální realitu.

Pro někoho to možná zní zvláštně, ale podle vědeckých studií může i krátký pobyt ve virtuální přírodě poskytnout emocionálně příznivou alternativu k návštěvě skutečné přírody. A nejen to nabízí Senior Pack jihočeské firmy Virtual Lab. Během okamžiku se můžete ocitnout v africké savaně, nechat se ukolébat přílivem na mořském pobřeží nebo si třeba zarybařit.

„Vyvinuli jsme aplikace, které přenesou klienty do simulovaného prostředí, ve kterém mohou buď jen relaxovat nebo i aktivně spolupracovat během terapie,“ říká Leoš Kubíček, majitel firmy.

V době karantény, spojené s epidemií Covid 19, byla virtuální realita jednou z mála bezpečných možností aktivizace. Ale právě v té době ředitelé domovů potřebovali peníze na řešení epidemie. „Napadlo nás, že je dost firem, které opravdu praktikují odpovědné podnikání, tzn. že jsou nejen úspěšné ve svém oboru, ale zároveň myslí na sociální zájmy a podporují komunitu. A tak jsme se na ně obrátili s prosbou o podporu domovů, kterým by umožnily tento aktivizační nástroj využívat,“ vysvětluje vznik projektu Ondřej Chromý, autor projektu a spolumajitel firmy Virtual Lab.

Hned čtyři zařízení podpořila Česká spořitelna a.s. Manažer sociálního bankovnictví Otto Mach upřesňuje: „Odloučení a izolace patří k jevům, které se vlivem karanténních opatření v letošním roce výrazně rozmohly. Negativní dopady mají zejména na skupinu seniorů. Jsme rádi, že Senior Pack může napomoci zpestřit seniorům v této nelehké době jejich život a může alespoň částečně přispět k jejich rozptýlení."

Podobně se rozhodovali i ve společnosti TKP geo z Českých Budějovic. Majitel společnosti Robert Šinkner říká: „Moderní technologie využíváme v naší práci při skenování skutečných budov nebo zemského povrchu. Zaujalo nás jejich využití pro aktivizaci v domovech a dávalo nám smysl projekt podpořit. Všichni víme, jak je důležitá psychická pohoda, a tu jsme seniorům schopni právě díky pronájmu tohoto zařízení nabídnout.“

O virtuální realitě ředitelé domovů vědí. „O Senior Packu jsem slyšela a pro naše klienty jsme si ho přáli. Když jsme se dozvěděli, že díky Chemoprojektu ho budeme moci využívat už v době vánočních svátků, byla jsem opravdu ráda. Vánoce jsou krásné svátky, ale na klienty někdy doléhá i smutek z odloučení, a my jim teď můžeme nabídnout zážitky, které je potěší,“ říká Eva Lexová, pověřená řízením Centra sociální a ošetřovatelské pomoci na Praze 10.

„Využití moderní technologie pro aktivizaci seniorů nám přišlo jako trochu průkopnický projekt, a právě to se nám líbilo. První zprávy potvrzují, že to opravdu funguje, a tak jsme rádi, že jsme podpořili smysluplnou věc,“ vysvětluje zapojení Chemoprojektu a.s. jeho majitel Tomáš Plachý.

Dopady koronavirové krize na celou společnost si uvědomuje i Viscofan s.r.o. HR manažer Martin Šilha upřesňuje: „Snažíme se pomáhat a jsme si hluboce vědomi toho, že zvláště starší populace je v největším riziku. A zdaleka nikoli jen tím, že onemocní Covidem, nýbrž hlavně psychicky. Virtuální realita nám dávala smysl hned od začátku, protože jsme ve Viscofanu už dříve připravovali virtuální středisko na zaškolování nových lidí a poznali jsme možnosti této technologie. Navíc jsem osobně jakožto psycholog přesvědčený, že lidský kontakt a zvláště ten s nejbližší rodinou je léčivý. Do budoucna vidím velké možnosti, jak virtuální realitu využít (nejen) pro seniory v mnoha druzích psychoterapie a rehabilitace.“

Do výzvy Adoptuj si svůj domov! se přihlásilo dalších 30 domovů, které by uvítaly pomoc. Právě z nich si teď vybírá svůj adoptivní dům strakonická firma Lamivex. Zapojit se můžete i vy. Adoptuj si svůj domov! je jedním z nejefektivnějších způsobů zapojení se do celospolečenské odpovědnosti firem (z anglického Corporate Social Responsibility, CSR) na trhu a pro představu, cena balíčku začíná na 92 korunách za den.

Senior Pack umožňuje jak rozptýlení klientů upoutaných na lůžko, tak skupinovou práci těch zdatnějších. Ale využít ho pro relaxaci si zaslouží i ti, kdo o seniory v domovech pečují.

„Děkujeme firmám, které nám věřily, a do domovů posíláme přání krásného prožití svátků vánočních,“ vzkazuje za Virtual Lab Leoš Kubíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Tomeš

Štítky Virtual Lab, virtuální realita, senioři, dům pro seniory, domov, projekt, Leoš Kubíček, Vánoce, koronavirová krize, Česká spořitelna, Viscofan, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netradiční dárek pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.