Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zavření bude pro některá fitka likvidační. Podpora je téměř nulová

Patnáct dní. Tak dlouho mohla být v Česku po uvolnění opatření otevřena fitness centra. Než se lidé ale vůbec stihli odhodlat k tomu, aby vytáhli tenisky a cvičební úbory, mohou je zase uklidit do skříně. Kvůli rozhodnutí vlády se totiž dveře posiloven v pátek znovu zavřou. Pro některé provozovny už přitom může jít o likvidační krok.

Znovu se zhoršující epidemická situace v Česku vedla vládu k dalšímu zpřísnění opatření. Jen pár týdnů poté, co se znovu otevřely restaurace, obchody a fitness centra, přešla republika do vyššího stupně protiepidemického systému PES, což vede k dalším omezením těchto provozoven.

Od pátku musí znovu zavřít všechny restaurace, kavárny, ale i posilovny. Právě poslední jmenovaný obor patří podle Radima Šupky ze Sportcentra Delfín k jednomu z nejpostiženějších. „Po více jak 4 měsících uzavření je situace pro fitness obor již zcela likvidační. V tuto chvíli můžeme sice čerpat podporu COVID nájem a program ANTIVIRUS na zaměstnance, je však potřeba si uvědomit výši nájmu jednotlivých fitness, a i spotřebu energií, vzhledem k potřebě velké rozlohy,“ uvedl.

Právě nájem přitom nepatří mezi nejvyšší částky. Podle průzkumu České komory fitness tvoří necelých 25 % celkových nákladů. „Největší položkou jsou zálohy za elektrickou energii, následuje nájemné, vodné a stočné, plyn a úklid. Významná část provozovatelů navíc splácí úvěry nebo leasingy na vybavení,” uvádí Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Otevření bylo spíše na škodu

Posledních 15 dní, kdy mohla fitness centra fungovat, neměly podle Šupky žádný ekonomický smysl. „Pouze jsme měli zvýšené náklady spojené se znovuotevřením. Jediný smysl to bezpochyby mělo z toho pohledu, že jsme se přesvědčili o tom, že lidé mají skutečně velký zájem a chuť chodit sportovat i v této době a je to pro mnoho z nich velmi důležité,“ řekl. Návštěvnost centra se podle něj po oznámení o pátečním uzavření zvýšila. „Lidé si chtějí zasportovat alespoň nyní, kdy to ještě možné je…,“ dodal.

Podzimní vlna koronaviru vyšla jedno fitness centrum podle ČKF na zhruba 619 952 korun. „Takto si asi každý dokáže představit kolik nás stálo uzavření jarní, podzimní a nyní již i zimní vlně,“ dodává majitel budějckého fitness.

Půlroční čekání na kompenzace i krach menších podniků. Restaurace zažívají krušné časy

Jako na houpačce si musí připadat provozovatelé restaurací a barů. Nová nařízení vlády jim kvůli přechodu do čtvrtého stupně systému PES nakazuje opět od pátku zavřít své provozy pro veřejnost. Kvůli nejistotě a opakovaným restrikcím skončila již...

Česká komora fitness proto vyzvala vládu, aby celému sektoru fitness poskytl zásadní podporu. „Potřebujeme výrazně větší, a hlavně rychlejší pomoc vlády. S Hospodářskou komorou připravujeme základní parametry programu COVID sportoviště. Zcela nezbytná bude i dlouhodobá pomoc na restart podnikání v oblasti pohybových aktivit,“ uvedla Havrdová.

Mnoho provozoven skončí

Aktuální situace bude podle Šupky pro mnoho provozoven i zcela likvidační. „Některé provozovny již skončili. Ale jinak věřím, že obor fitness a péče o zdraví má velkou budoucnost. Dokazuje to i současná situace a to, jak odborníci hodnotí průběh u jednotlivých skupin obyvatel. Snad lidem tedy dojde, že aktivní pohyb a péče o své zdraví je tou nejlepší prevencí proti infekčním nemocem, ale i duševnímu zdraví,“ uzavírá optimisticky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky fitness centra, koronavirus, omezení, fitness, vláda, Česko, COVID-19, Jana Havrdová, Protiepidemický systém České republiky, Česká komora, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavření bude pro některá fitka likvidační. Podpora je téměř nulová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.