Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj schválil rozpočet na příští rok. Hospodařit bude se schodkem 1,2 miliardy korun

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem 1,2 miliardy korun. Rozpočet s příjmy 20,1 miliardy korun a výdaji 21,3 miliardy korun dnes schválili na svém zasedání zastupitelé. Kraj předpokládá, že schodek pokryje z rezerv z minulých let a nechystá se k tomu, že by si bral úvěr.

Pro rozpočet dnes hlasovalo 38 z 52 zastupitelů. Náměstka jihočeského hejtmana Tomáše Hajduška (ODS) výsledek potěšil. „Rozpočet nebyl schválen pouze hlasy koaličních zastupitelů, ale zvedli pro něj ruku i další a beru to jako výraznou podporu," uvedl náměstek. Někteří opoziční zastupitelé hlasovali proti nebo se zdrželi. „Rozpočet s námi nebyl předběžně projednán. Proto jsme jej nemohli podpořit," řekl předseda zastupitelského klubu ANO František Konečný.

Zásadní příjmovou položku rozpočtu tvoří daně. Přestože dlouhodobý výhled předpokládal, že touto cestou kraj v roce 2021 získá 6,8 miliardy korun, realita je je jiná. S ohledem na řadu aspektů rozpočet počítá s daňovými příjmy ve výši 5,9 miliardy korun. „Domníváme se, že je to částka reálná. Je pravda, že v roce 2019 činily příjmy z daní 6,6 miliardy korun. Ale to byl vrchol období hojnosti," uvedl Hajdušek. Dodal, že pokles však není nijak dramatický. „V příjmu daní se dostáváme na úroveň roku 2018. A nemyslím si, že jsme se před dvěma roky měli špatně," řekl.

Konkrétnější plánování výdajů

Rozpočet plánuje kapitálové investice o objemu 3,5 miliardy korun. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) už před časem uvedl, že nové vedení kraje chce být v plánování výdajů konkrétnější, než tomu bylo v minulosti. Kraj například připravuje stavbu silnice Jižní tangenta za 680 milionů korun, která v příštím roce začne. Dále chce zahájit budování Domova pro seniory v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Zároveň založil krajský investiční fond, z něhož uvolní 200 milionů korun na spolufinancování různých akcí v obcích a městech. Peníze chce směřovat na projekty ve školství, zdravotnictví a dopravní infrastruktuře.

Ohodnoť článek

Autoři ,

Štítky rozpočet, kraj, Jihočeský kraj, zastupitelstvo, Tomáš Hajdušek, ODS, daň, František Konečný, ANO 2011, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj schválil rozpočet na příští rok. Hospodařit bude se schodkem 1,2 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.