Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejočekávanější počítačovou hru loňského roku zneužili podvodníci. Lákají na falešnou mobilní aplikaci

Dlouho očekávaná hra Cyberpunk 2077 budí emoce u některých gamerů nejen kvůli nevalné kvalitě, ale také pro velkou oblíbenost u podvodníků. Společnost Kaspersky, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, teď varuje před falešnou verzí mobilní hry. Místo herního zážitku však na hráče čeká jen zklamání. Aplikace totiž slouží jen ke stažení ransomwaru, který zašifruje veškerý obsah napadeného zařízení a útočníci požadují po oběti výkupné ve výši 500 amerických dolarů, vyplacené v Bitcoinech.

„Zvýšený zájem kyberzločinců o Cyberpunk 2077 je pochopitelný. Herní komunita na tuto hru čekala osm let, takže už před jejím oficiálním vydáním byli uživatelé ochotni stahovat vše, co se této hře podobalo,“ říká Michal Lukáš ze společnosti Kaspersky. 

Analytici společnosti Kaspersky objevili web, který nabízí údajnou beta mobilní verzi Cyperpunk 2077 pro Android. Stránky jsou navržené tak, aby vypadaly, že nabízí ke stažení hru z oficiálního obchodu Google Play, kde se však Cyberpunk 2077 vůbec nenachází. Falešný web ale navozuje dojem legitimního obchodu, včetně informací o údajném počtu instalací a vymyšlenými uživatelskými recenzemi.

Co následuje po kliknutí na odkaz? Jakmile si uživatelé aplikaci stáhnou, obdrží žádost o přístup ke svým souborům. Pokud ji schválí, objeví se nečekané oznámení, že jejich soubory byly zašifrovány a klíč k jejich dešifrování obdrží pouze v případě, že do deseti hodin převedou na určený účet částku 500 amerických dolarů v Bitcoinech. Pokud platba neproběhne, útočníci skrývající se pod přezdívkou CoderWare vyhrožují, že ukradené soubory trvale odstraní.



Pokud jste naletěli i vy, nezoufejte. „Dobrou zprávou je, že u falešné mobilní verze zločinci ponechali dešifrovací klíč jako součást trojanu, kterým se šíří. To znamená, že je možné napadené soubory dešifrovat, aniž by bylo nutné zaplatit výkupné. Do budoucna je ale důležité, aby všichni hráči velmi bedlivě sledovali, odkud si stahují hry – zejména pokud je jim nabízena „beta“ verze na nějaké nové platformě. Hry budou vždy oblíbeným cílem kyberzločinců,“ dodal Lukáš.

Očekávanou herní novinku provází smůla už od samotného přestavení. Japonská společnost Sony se v prosinci rozhodla, že stáhne ze svého obchodu PlayStation Store hru Cyberpunk 2077 od největšího polského výrobce a distributora videoher CD Projekt. Reagovala na četné stížnosti hráčů, kteří upozornili, že videohra je plná softwarových chyb a nedostatků. Neobvyklý krok je zatím nejnovější ranou pro polský podnik, jehož akcie na burze ve Varšavě po vlně nespokojenosti mezi uživateli prudce oslabily. Nelibě se na adresu podniku vyjádřili i recenzenti, kteří si stěžovali, že neměli k titulu Cyberpunk 2077 dostatečný přístup ještě před oficiálním zahájením prodeje 10. prosince.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CD Projekt

Štítky Cyberpunk 2077, hra, podvod, hacker, videohra, Kaspersky Lab, Bitcoin, obchod, Sony, PlayStation Store, Android, Varšava, Google Play

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejočekávanější počítačovou hru loňského roku zneužili podvodníci. Lákají na falešnou mobilní aplikaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.