Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Blackout ve střední Evropě odvracely manipulacemi i české jaderné elektrárny

Řadu manipulací a úkonů, včetně přechodů do ostrovních režimů provozu jaderných bloků, museli minulý týden zvládnout operátoři jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Vyplývá to z aktuálního vyhodnocení provozu obou klíčových českých energetických zdrojů. Potvrdily tak schopnost stabilizovat přenosovou soustavu nejen v České republice, ale i okolních zemích.

Extrémně náročná směna začala operátorům jaderných elektráren v pátek 8. ledna dopoledne. Nesoulad mezi výrobou a spotřebou nenastal v České republice, kvůli propojení energetických sítí ale výkyvy zasáhly i nejvýznamnější tuzemské zdroje.

„Došlo k rychlému poklesu frekvence pod limitní hladinu, automatické systémy oba bloky přepnuly přibližně na půl hodiny do ostrovního provozu, takže jsme přešli do režimu pro abnormální stavy se vším, co jej provází. Zpět do nominálního provozu jsme oba bloky připojili kolem půl třetí odpoledne na základě pokynu z centrálního dispečinku ČEPS,“ popisuje směnový inženýr elektrárny Temelín Zdeněk Antoňů.

Projekty jaderných elektráren jsou na změny výkonu, případně ostrovní provoz připravené, a jejich systémy jsou řešeny tak, aby změny parametrů sítě (frekvence i napětí) pomáhaly zvládat svými regulačními schopnostmi automaticky bez odpojení od soustavy.

„Opět se ukazuje význam spolehlivých zdrojů základního zatížení. Jaderné elektrárny vyrábí bez emisí a nezávisle na počasí, a je zřejmé, že z hlediska energetické bezpečnosti do budoucna význam takových zdrojů ještě poroste,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Dohromady uskutečnili operátoři obou českých jaderných elektráren v pátek přes tři desítky úkonů k tomu, aby pomohli řešit situaci v síti. Podle jejich statistik strávily všechny bloky v ostrovních režimech 270 minut.

„Bylo to náročné, ale technické systémy a především operátoři a provozní personál tuto situaci perfektně zvládli, s důrazem na maximální bezpečnost provozu. Dál zůstáváme připravení, ale věřím, že tento týden už bude klidnější,“ doplňuje Jan Kruml.

Aktuálně je v České republice v plném provozu pět ze šesti jaderných bloků, které dlouhodobě pokrývají přibližně 40 % české spotřeby elektřiny.

Na mimořádné dění v evropských přenosových sítích v pátek odpoledne upozornila evropská organizace ENTSO-E sdružující 42 provozovatelů přenosových soustav. Kritická situace, při které došlo k výkyvům ve frekvenci a rozdělení sítí, podle ní nastala mezi druhou a třetí hodinou odpoledne.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto

Štítky blackout, střední Evropa, jaderné elektrárny, Temelín, jaderná elektrárna, operátor, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, Dukovany, ČEPS, Jan Kruml, ENTSO-E, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blackout ve střední Evropě odvracely manipulacemi i české jaderné elektrárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.