Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Strakonické sídliště Šumavská může být bez dodávek tepla

Teplárna Strakonice hrozí, že přestane dodávat teplo firmě Energo Strakonice, která zásobuje teplem sídliště Šumavská. O dodávky by mohly přijít desítky domácností. Energo dluží teplárně 880 tisíc korun, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel, s nímž dnes jednali radní. Po středeční 17:00 dodal, že teplárna dodávky omezí. Podle starosty Břetislava Hrdličky (Strakonická veřejnost) se to ale nedotkne obyvatel sídliště. Město je většinový vlastník teplárny.

Teplárna podala na Energo Strakonice trestní oznámení a poslala Energu předžalobní výzvu. Na sociální síti uvedla, že když Energo nezjedná nápravu do 13. ledna, bude muset začít omezovat nebo zastavit dodávky.

"Teplárna má dodávat společnosti Energo. S ní dnes nemáme smlouvu, Energo nám neplatí, tím pádem omezujeme dodávky. Energetický regulační úřad nám zakázal řešit situaci s konečnými zákazníky. Do 31. prosince jsme měli povinnost Energu dodávat a dodávali bez ohledu na to, že společnost Energo nám neplatila a dluží nám 880 tisíc korun. Posílali jsme jim v prosinci novou smlouvu, nepodepsali ji s námi, takže nám zanikla povinnost dodávat teplo společnosti Energo," řekl Hřídel.

Také podle Hrdličky teplárna musí omezit dodávky, protože nemá s firmou Energo smlouvu. "Ale neomezíme je tak, aby tím trpěli lidé" ujistil starosta. Dodal, že se zatím marně snaží o jednání s firmou Energo. Město vyzvalo teplárnu a Energo, aby uzavřely smlouvy o dodávkách.

Teplárna dál musí Energu dodávat

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal předběžné opatření, podle nějž musí teplárna Energu dál dodávat a Energo zaplatit, řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. "Nespatřujeme právní důvod k tomu, aby se dodávky omezovaly. Dle názoru ERÚ je stále platné předběžné opatření, které vydal v rámci řízení. Teplárně nařizuje dodávat teplo a distributorovi hradit stanovenou cenu," řekl Kebort. Když držitel licence poruší své povinnosti, hrozí mu podle energetického zákona pokuta až 15 milionů korun.

"Dodávky tepla firmě Energo budeme omezovat. Je to pochybení ERÚ, kdy jsme žádali o dodávky nad rámec licence, ale ERÚ nám to odmítlo poskytnout. Předběžné opatření ERÚ je časově omezené, měli jsme (podle něj) dodávat do 31. prosince (2020)," řekl Hřídel. Mluvčí ERÚ reagoval, že předběžné opatření úřadu je stále účinné.

Jednatel Energo Strakonice Roman Němeček pro regionální Deník uvedl, že výhrůžky omezit dodávky jsou nezákonné, v rozporu s energetickým právem i s pravomocnými rozhodnutími ERÚ, jak zajistit teplo na zmíněném sídlišti.

Podobná situace, jako na severu Čech

V podobné situaci se ocitly loni Velké Hamry na Liberecku. Firma Golem Velké Hamry nakonec musela splnit nařízení hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a obnovit dodávky tepla pro městské objekty. Situaci ve Strakonicích chce řešit jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). "Využiju všechny legislativní nástroje, abych jim v těchto dnech zajistil dodávky tepla," řekl Kuba.

Strakonická teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulů tepla. Za loňský rok skončí v zisku, řekl Hřídel. Teplárna, v níž má město 77,3 procenta akcií, vytápí 7000 domácností a desítky firem. Má 126 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, teplo, správa, energie, Strakonice, sídliště, Energetický regulační úřad, předběžné opatření, Martin Kuba, Martin Půta, Roman Němeček, Velké Hamry, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonické sídliště Šumavská může být bez dodávek tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.