Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké letiště loni zaznamenalo nejvíc vzletů a přistání. Areál využívají hlavně letecké školy

Letiště České Budějovice zaznamenalo v loňském roce přes 11 tisíc vzletů a přistání. Areál podle mluvčí Martiny Vodičkové hodně využívají letecké školy k výcvikovým letům. Letiště podalo žádost na Úřad pro civilní letectví, aby mohlo poskytovat navigační službu AFIS podle evropských norem. V budoucnu chce společnost přijmout IT specialisty, kvůli možným kybernetickým útokům.

V roce 2019 evidovalo letiště 4214 pohybů. V loňském roce to bylo 11 269 vzletů a přistání. Letiště více využívaly letecké školy, které mohli díky zkušebnímu provozu nové světelné techniky na vzletové a přistávací dráze, létat také večer a v noci. „Naučily se sem létat letecké školy z Brna nebo z Benešova, pro ně je letiště ideál. Dlouhá dráha 2,5 kilometru, široká 45 metrů, a to, že se instaloval světelný systém, je vede k večerním letům, za snížené viditelnosti," řekl náměstek ředitele letiště Robert Kala.

V roce 2019 mělo letiště tržby 15,5 milionu a provozní zisk 1,5 milionu. Tržby pokryly 26 procent provozních nákladů. Vyplývá to z výroční zprávy. Za loňský rok budou výsledky podle Kaly podobné. Kraj jako jediný akcionář dal loni firmě dotaci 75 milionů Kč na provoz, letos to bude podobné.

Letiště se chce letos leteckým školám ještě více otevřít. „Velikost letiště, vybavení a to, jak je připravený personál, se k tomu nabízí. Velkou výhodou je také možnost provozovat noční lety, řada pilotů to potřebuje k licencím. A chtěli bychom víc ukázat podnikatelům z jihočeského regionu, jak moc je letiště užitečné, možná ani nevědí, jak by ho mohli využít pro svá obchodní jednání," řekla mluvčí Martina Vodičková.

Letiště, které je od června 2019 ve zkušebním provozu, pracuje na tom, aby mohlo poskytovat navigační službu AFIS podle evropských norem. Loni v prosinci podalo žádost na Úřad pro civilní letectví, vyřízená by měla být do března. Letiště tak bude moci poskytovat letové informační služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky letiště, České Budějovice, Jihočeský kraj, přistání, Úřad pro civilní letectví, Brno, Benešov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké letiště loni zaznamenalo nejvíc vzletů a přistání. Areál využívají hlavně letecké školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.