Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Smuteční síň nemusí být chladná a neosobní, v menším prostoru se člověk necítí tak osaměle, říká majitel budějcké pohřební služby

PR článek

Poslední rozloučení si lidé často spojují s rozlehlými síněmi krematorií, v sálech s vysokými stropy a do černa laděnou dekorací. Člověk přitom při tak důležitém rituálu potřebuji spíše pocit blízkosti, říká majitel Malé smuteční síně v centru Budějc. Ta představuje alternativu k velkým sálům: nabízí komorní atmosféru, prostor pro pár desítek lidí a v dnešní době velmi potřebný videopřenos pro všechny, kteří by se obřadu rádi zúčastnili, ale kvůli vládním nařízením nemohou.

Budějčáci neměli dlouhou dobu při volbě posledního rozloučení moc možností na výběr. Pro větší pohřby funguje místní krematorium, kdo chtěl však menší obřad pro úzký okruh smutečních hostů, musel zvolit církevní kapli, která však není tím nejvhodnějším místem pro pozůstalé, kteří si nepřejí náboženský obřad. 

Malou smuteční síň v Kostelní ulici jsme otevřeli před pěti lety jako alternativu k českobudějovickému krematoriu, především pak pro rozloučení, u kterých se nepočítá s velkým počtem smutečních hostů,” říká majitel pohřební služby Memory Michal Dimitrov.

Decentní interiér a prostor uzpůsobitelný na míru

Menší síň přitom nabízí větší intimitu individuálního rozloučení. Decentní interiér je laděn do teplých barev a dovoluje zvolit prostředí kolem zesnulého dodáním fotografií věcí či míst, které měl rád. „Samozřejmostí je pak i projekce fotografií zemřelého, vybraná smuteční hudba nebo zajištění smutečního řečníka,” dodává majitel.

Obřad lze vysílat online

Kapacita Malé smuteční síně je třicet lidí. Pro případ, že například vládní nařízení povolí pouze menší rituály, je možné přenášet obřad videopřenosem.

„Chápeme, jak nesmírně těžké musí být pro pozůstalé, pokud se například kvůli vládním nařízením nemohou zúčastnit pohřbu osobně. Alespoň malou útěchou tak pro ně může být sledovat poslední rozloučení přes videopřenos,” říká Dimitrov.

Pohřby bez obřadu i honosná poslední rozloučení

V posledních letech se pohřební služba Memory setkává se stále častějšími pohřby bez posledního rozloučení. Pozůstalí většinou říkají, že si to tak zemřelý přál, ne vždy je to ale bohužel pravda.

 „Důvodem takové volby jsou často finance, což ale málokdo přizná. Naprosto chápu, že jsou lidé, kteří prostě na obřad nemají dostatek peněz. V takovém případě jsme tady my, protože cena za pronájem je výrazně nižší než ve velké obřadní síni v krematoriu,” vysvětluje Dimitrov. 

Malá pohřební síň je však stejně tak vhodná i pro honosnější, finančně nákladné poslední rozloučení. „Samozřejmě zde děláme i pohřby, které mají vysoké náklady. Není problém splnit jakékoliv přání rodiny,“ ujišťuje.

Pozůstalí si mohou vybrat i krematorium

Memory nabízí pozůstalým možnost také výběru krematoria. „Jako jediná pohřební služba v Českých Budějovicích nabízíme po smutečním rozloučení možnost kremace také v Táboře. Důvodem je cena, která je výrazně nižší než v českobudějovickém krematoriu,” říká majitel.

Dodává, že pro pozůstalé není většinou důležité, kde k samotné kremaci dochází, ale místo posledního rozloučení. Urnu s popelem si totiž stejně vyzvednou v pohřební službě.

Bezpečnost na první místě

V Malé smuteční síni si také uvědomují aktuální pandemickou hrozbu, proto zavedli nezbytná opatření, aby ochránili zdraví svých klientů. „Prostory pravidelně dezinfikujeme a díky menší kapacitě u nás neprobíhá nijak veliká fluktuace lidí,” vysvětluje majitel.

„A pro všechny, kteří by na posledním rozloučení chtěli být, ale nedovolí to přísná nařízení vlády nebo vlastní zdravotní stav, je tu alespoň malá záplata v podobě zmíněného videopřenosu celého obřadu,” uzavírá.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pohřební služba, memory, pohřeb, poslední rozloučení, malá smuteční síň, krematorium, nařízení vlády, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smuteční síň nemusí být chladná a neosobní, v menším prostoru se člověk necítí tak osaměle, říká majitel budějcké pohřební služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.