Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Národní park Šumava chce zmapovat výskyt losů. Je to téměř detektivní práce, říká koordinátor

Národní park Šumava zahájil monitoring populace losů. Na území parku a v jeho okolí žije podle odhadů zhruba patnáct jedinců. Přesný počet a místa výskytu by mělo ukázat právě mapování. Do něj může přispět každý, kdo losa, nebo jeho stopy zaznamenal, a to nejen na Šumavě.

Los je nejpočetnější na území Ruska, kde se jeho populace odhaduje na 435 tisíc jedinců. Ve Švédsku jich žije na 200 tisíc, v Norsku 125 tisíc a ve Finsku 90 tisíc. V sousedním Polsku je populace odhadována na 2800 jedinců. Migrující losi mohou ale být zastiženi v řadě dalších zemí, například v Maďarsku, Rumunsku nebo Dánsku. Malé stálé populace se nacházejí mimo Českou republiku v Horním Rakousku a Bavorsku a na území Oravy na Slovensku nedaleko hranic s Polskem.

„Mapování losů je téměř detektivní práce. Přesto, že los evropský měří i více než dva metry, dá se ve volné přírodě jen velmi těžko zahlédnout. Součástí monitoringu jsou tak dlouhé hodiny strávené v terénu a také množství nachozených kilometrů. K nejdůležitějším, detektivní terminologií řečeno, „zajištěným důkazům,“ se řadí především trus,“ říká Vladimír Dvořák ze Správy NP Šumava.  

Nalezený trus následně putuje na analýzu DNA, díky které je možné identifikovat konkrétního jedince. „Doufáme, že s pomocí shromážděných časoprostorových údajů o výskytu a analýzy trusu budeme schopni posoudit aktuální velikost populace a určit místa trvalejšího výskytu losů v krajině,“ dodává.

Návrat po 400 letech

Los evropský žije na Šumavě už od sedmdesátých let 20. století, kdy se na jihu Čech vrátil po 400 letech. V současné době je u nás silně ohroženým druhem, který je chráněn zákonem. Hlavním místem výskytu je kromě Jindřichohradecka také oblast Lipenska.

„V roce 2017 však došlo na Lipensku ke třem dopravním nehodám, při kterých zahynuli tři losi. Předpokládáme, že tato smutná bilance má nepříznivý vliv na zdejší losí populaci, a proto jsme se s kolegy zaměřili na ověření aktuální početnosti losů na obou březích vodní nádrže Lipno až po hranice s Rakouskem,“ doplňuje vedoucí zoologického oddělení Správy NP Šumava Jan Mokrý.

S mapováním výskytu losů může pomoci široká veřejnost. Jakékoliv poznatky přijmou zaměstnanci národního parku na e-mailu los@npsumava.cz. „Pomůžou nám jakékoli informace o pozorování losů nebo nalezení jejich pobytových znaků, jako jsou stopy, trus, nebo specifické okusy, případně přímá pozorování za posledních pět let. Zajímají nás přesuny těchto zvířat na větší vzdálenosti, než je jen oblast Šumavy, proto uvítáme pozorování losů z celých jižních a západních Čech,“ uzavírá Vladimír Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky ČR, příroda, losi, Šumava, Národní park Šumava, Polsko, Česko, Rakousko, Vladimír Dvořák, Rusko, Finsko, Norsko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava chce zmapovat výskyt losů. Je to téměř detektivní práce, říká koordinátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.