Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Hledáme pozůstatky plynového osvětlení

Milí přátelé, v dnešním dílu se zaměříme na poslední zbytečky historických artefaktů, které připomínají plynové lampy v ulicích našeho města.

První plynové lampy byly použity kde jinde než v Londýně na slavném Westminsterském mostě. Tato technická novinka přišla do Prahy o 34 let později, až v roce 1847. Budějovice musely čekat ještě dalších čtrnáct let, než byla postavena městská plynárna a nainstalována první veřejná svítidla. Od roku 1868 už zářily i v Budějovicích plynové lampy. Nebylo jich moc, na celé město bylo vyčleněno pouze 208 světel. A to ne ještě všechny svítily celou noc. Těch celonočních bylo jenom sedmdesát, ostatní byly plně zažehnuty večer a poté se v noci v rámci úspor ztlumily. O svítidla se starali lampáři, kteří vždycky museli pustit více svítiplynu a lampu zažehnout, popř. utlumit a nechat hořet pouze tzv. věčný plamínek. Osvětlení to bylo spíše symbolické. Lampy se dávaly v rozestupu 50 až 100 metrů a byly poměrně nízko nad hlavami chodců – ve 3.5 metrech. Éra plynových lamp skončila u nás okolo roku 1950.

A kde můžeme ještě vidět poslední zbytečky po plynovém osvětlení? My víme pouze o třech místech. Shodou okolností jsou dvě památky v ulici Fráni Šrámka. Ulice Fráni Šrámka prochází Palackým náměstím a pokud půjdete směrem ke kolejím, tak hledejte dům č. 63. Je skoro až na konci u ulice Nádražní. Přímo pod číslem popisným uvidíte ve zdi zabudovaný masivní kovový držák, na který se připevňovala lucerna s litinovým ramenem. Rameno s lucernou bylo připevněno čtyřmi šrouby ke kovovému držáku, který byl pátým šroubem zakotven do zdi.

Obdobný držák lampy je možné vidět ve stejné ulici na domě č. 11.

Třetí nejzachovalejší památka na období, kdy se v Budějovicích svítilo plynovými lampami, je umístěna na hostinci U Černého koníčka v Žižkově třídě. Hned vedle vchodu do restaurace je připevněna zrenovovaná původní lampa, na které jsou dobře vidět i městské znaky.

Ještě v roce 2018 bylo možné u Mlýnské stoky vidět držák s kusem litinového ramene. Při opravě domu bylo toto sundáno. Šel jsem zrovna okolo a uvedenou část plynové lampy jsem od řemeslníků zakoupil. Nyní ji má Milan ve svém archivu.

Vážení čtenáři, pokud máte informace o pozůstatcích po plynových lampách na budějovických domech, kontaktujte nás, budeme moc rádi. Předem děkujeme.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, lampy, osvětlení, lampa, České Budějovice, dům, Fráňa Šrámek, Londýn, Praha, Westminster Bridge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Hledáme pozůstatky plynového osvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.