Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Temelín se připravuje na odstávku prvního bloku. Dokončil návoz jaderného paliva

Přesně 48 palivových souborů vymění Temelín během odstávky prvního bloku. Ta začne v závěru března a v těchto dnech dokončili energetici návoz čerstvého paliva.

Energetici palivo naváželi postupně. „Pod přísným dozorem z výrobního závodu urazilo několik tisíc kilometrů. Částečně letecky, částečně po silnici," uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták. O trase a termínech transportu podle něj věděl jen omezený okruh prověřených lidí. Zvýšená radiační opatření ale nebyla potřeba. Radioaktivita čerstvého paliva je totiž srovnatelná s přírodním pozadím.

„Na elektrárnu jsme pro nadcházející odstávku prvního bloku postupně přivezli 48 palivových souborů, což energeticky odpovídá přibližně sedmi miliónům tunám hnědého uhlí. Pro jeho přepravu by byl potřeba vlak dlouhý přibližně 1700 kilometrů, tedy jako například z Prahy do Barcelony. V případě našeho paliva šlo přitom o jednotky transportů. Vše probíhalo za přísných bezpečnostních opatřeních,“ zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Palivo dopravci přepravují ve speciálních ocelových kontejnerech. Ty odolají ohni, vodě, pádům z výšek nebo nárazům. Jejich klíčovým prvkem je akcelerometr. Z něj jde zjistit, zda během přepravy nedošlo k nadměrnému nárazu, který by mohl přepravované palivo poškodit.

Speciální policejní doprovod opouští palivo až v areálu elektrárny. Až zde si ho totiž přebírají energetici. Kontrolují jejich počet, pečetě nebo akcelerometry. Pak už jde palivo z kamionu na pozici ve skladu.

Už několik let drží ČEZ v Temelíně i Dukovanech zásoby na dva a více let provozu. „U obou elektráren držíme zásoby paliva na minimálně dvouletý provoz bloků. I když jsme z hlediska dodávek paliva nikdy neměli problém, jsme si vědomi toho, že tyto zásoby jsou důležité z hlediska energetické bezpečnosti naší země,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, odstávka, první blok, palivo, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, ČEZ, Jan Kruml, Praha, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín se připravuje na odstávku prvního bloku. Dokončil návoz jaderného paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.