Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Poslední kaplička

Před několika málo týdny proběhla novinami zpráva, že byla opravena výklenková kaplička v Suchém Vrbném. Trochu nepřesně bylo v textu napsáno, že se jedná o poslední dochované zastavení křížové cesty, která vedla z centra města na Dobrou Vodu. Ve skutečnosti zde byla křížová cesta opravdu plánována, ale k její realizaci nikdy nedošlo.

Dochovaná kaplička tedy není klasickým zastavením křížové cesty, ale byla tzv. poutní kapličkou u které zastavovalo procesí, které směřovalo k zázračnému prameni na Dobré Vodě. Když jsme ji dnes s Milanem fotili, byli jsme z jejího stavu dost rozpačití. Kaplička je opravena pěkně - barvy září, je upravená a vydrží určitě dalších sto let. Ale ten plech, který ji má chránit před vodou ze silnice je příšerný. Možná to šlo vymyslet jinak a lépe, ale to je otázka na lidi, kteří se v tomto vyznají. 

Kapliček, u kterých zastavovalo procesí, bylo mnohem více. Ta naše měla sestřičku jen o pár desítek metrů dál směrem k centru města v Pětidomí - na křižovatce současné ulice Vodní a Dobrovodské. Její osud byl zpečetěn v roce 1968, kdy v rámci bratské pomoci přijely do Budějovic sovětské tanky. Jeden z tanků se na křižovatce otáčel a kapličku pobořil. Můžete si ji prohlédnout na fotce, kterou nám zapůjčil náš kamarád Milan Klůc. Kromě kapličky na obrázku vidíme i jeho tatínka Antonína, který byl zakládajícím členem Klubu historických zbraní České Budějovice. Možná že řada z Vás si pamatuje pana Klůce jako policejního pyrotechnika, který byl autorem dvou knih „Život mezi zbraněmi“ a „Život pyrotechnika“.

Milí přátelé, mám velkou radost, že biskupství českobudějovické našlo finanční prostředky na opravu křížové cesty v Římově. Pokud ji chcete vidět v původním „zanedbaném“ stavu, máte ještě možnost. Rekonstrukce se blíží a opravené kapličky budou nově osazeny kopiemi původních soch. A jen tak pro zajímavost – klasická křížová cesta má obvykle 14 zastavení. Ta Římovská jich má dvacet pět.

Ještě malá poznámka na závěr. Pokud Vás zajímá drobná sakrální architektura na území našeho města, tak si opatřete knihu Kapličky, sochy a křížky od autorů Daniela Kováře a Milana Bindera. Vyšla v roce 2019.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, kaplička, České Budějovice, křížová cesta, Dobrá voda, a.s., Suché Vrbné, Daniel Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Poslední kaplička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.