Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Oblíbenou naučnou stezku na dva měsíce zavřeli. Na Olšině se budují nové chodníky

Následující dva měsíce, až do 15. června, bude uzavřena velmi oblíbená Naučná stezka Olšina na Šumavě. Vojenské lesy a statky nechají rozšířit délku dřevěných povalových chodníků. Důvodem je vysoká návštěvnost a snaha zvýšit ochranu přírody v turisticky velmi navštěvované lokalitě.

Naučná stezka Olšina se stala po otevření o loňských letních prázdninách jedním z největších lákadel Šumavy. Jen během prvního půlroku ji navštívily desítky tisíc turistů. Trasa stezky vede z velké části po povalových chodnících mokřady a rašeliništi i nad vodní hladinou. Některá místa musí ale lidé projít samotnou přírodou. „Vysoká návštěvnost na stezce v kombinaci s počasím, které bylo v poslední době bohaté na srážky, vedly k tomu, že v některých úsecích začalo docházet k nadměrné degradaci lokality,“ uvedl vedoucí oddělení investic Libor Barák.

Na některých místech vznikala vyšlapaná bahenní pole, která návštěvníci obcházeli a tím ničili okolní vegetaci. „Proto jsme se rozhodli v nejvíce namáhaných úsecích doplnit povalové chodníky, které by problém vyřešily. Naučná stezka Olšina je nová trasa vedoucí hodně netradičním terénem, a my chceme v těchto týdnech vychytat všechny mouchy, které se zde projevily, aby byla perfektně připravena na letní sezónu,“ vysvětlil Barák.

Dalších 670 metrů chodníků

Práce budou probíhat na třech úsecích a po jejich dokončení přibude celkem 670 metrů chodníků. Úpravy podle Horáka nejen zamezí ničení přírody, ale také zvýší komfort pro návštěvníky.

Vojenské lesy v této souvislosti návštěvníkům doporučují další turistické trasy v okolí Olšiny. Jednou z nich je okružní trasa okolo hornoplánského Špičáku, která začíná v nedaleké lokalitě Maňávka. Dvanáctikilometrový okruh po modré značce kolem 1221 metrů vysoké hory je vyhlídkovou trasou, která návštěvníkům otevírá celou škálu netradičních pohledů na Lipenskou přehradu a celý region.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VLS ČR

Štítky naučná stezka, Šumava, Olšina, opravy, chodník, VLS ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbenou naučnou stezku na dva měsíce zavřeli. Na Olšině se budují nové chodníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.