Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tužky s čtyřlístkem

Rok 1895 - v Budějovicích to vře. Rivalita mezi německými a českými občany roste. Měšťanský pivovar, dnešní Samson, je výrazně proněmecký a čeští právovárečníci jsou nespokojení a dumají: „Co si tak založit vlastní pivovar a pít naše české pivo?“ Osloví zástupce české buržoazie, získají potřebný kapitál a budějovický Budvar je na světě.

Budvar přežil do dnešních dní a svou slávou zastínil i svého, mnohem staršího konkurenta z Lineckého předměstí. Ne všem podnikům, které byly založeny na podobné vlastenecké vlně, se ale tak dařilo. Málokdo ví, že v Budějovicích vznikla druhá tužkárna, která měla konkurovat slavné Hardtmuthově továrně. Upřímně, slyšeli jste někdy o firmě Národní podnik obchodní a průmyslový, s.r.o? Asi ne, a přesto to byl poměrně velký závod, který v Budějovicích zaměstnával až 130 zaměstnanců.

Jeho vznik můžeme datovat také do roku 1895 a pohnutky jeho zrodu byly stejné jako u Budvaru. „Češi musí psát českými tužkami a Hardtmuthové jsou Němci, tak je nebudeme podporovat“. Na rohu Skuherské a Lipenské ulice vznikl výrobní komplex, jehož součástí byly grafitové mlýny, pily, brusky a vše poháněly parní stroje. Vyráběly se hlavně tužky, které svými názvy podporovaly národnostní cítění. Považte, který Čech by nechtěl psát v té době tužkami s názvy: Marold, Aleš, Palacký nebo Libuše?  

A jak továrna, která měla na svých výrobcích jako znak čtyřlístek, dopadla? Moc slavné to nebylo. Nikdy nedosáhla věhlasu Hardtmuthky a po roce 1948 byla znárodněna a přičleněna ke svému slavnějšímu konkurentovi.

Ještě dnes, když půjdete Lipenskou ulicí, si můžete prohlédnout poslední zbytky vzpomínek na českou tužkárnu. Milanovi fotky Vám usnadní hledání.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, tužkárna, Budějovický Budvar, pivovar, čtyřlístek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tužky s čtyřlístkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.