Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vědci z NASA simulují dopad fiktivního asteroidu na Zemi. Mířit má na České Budějovice

Vědci z NASA pracovali v posledních dnech na úkolu, při němž simulovali dopad asteroidu na Zemi. Fiktivní těleso, se kterým odborníci pracovali, má podle jejich informací mířit do středu Evropy. Během šestidenního výzkumu se podařilo místo dopadu upřesnit. Asteroid by měl podle jejich výpočtu dopadnout do okolí Českých Budějovic.

Simulaci od začátku minulého týdne pořádalo Centrum pro výzkum objektů v blízkosti Země při NASA (Center for Near Earth Object). Výsledky jsou prezentované na internetových stránkách CNEOS.

Cvičení trvalo šest dní a mělo ukázat, jak by si současné technologie, sítě a instituce s podobným problémem poradily. Vědci pracovali s omezenými informacemi, které byly každý den doplňovány. Zároveň museli během cvičení reagovat na komplikace, které přicházely.

Zadání letošní simulace, která byla už sedmá v pořadí, znělo jasně. „19. dubna astronomové na Havaji objevili asteroid 2021 PDC vzdálený 57 milionů mil. K jeho přiblížení k Zemi dojde 20. října 2021, za pouhých šest měsíců. Původní pravděpodobnost dopadu na Zem je 1:2500. Odhady velikosti asteroidu se pohybují mezi 35 a 700 metry.“

Během prvního dne byla upřesněna hrozba srážky, která ukazovala jako možné místo dopadu zhruba dvě třetiny planety. Vědci proto nemohli začít na dopad připravovat konkrétní část světa. Další den bylo díky dalším informacím zjištěno, že objekt dopadne někam do Evropy nebo severní Afriky. Informace, díky kterým by se daly odhadovat škody, ale vědci neměli.

V centru dopadu Česko

Třetí den výzkumu měli vědci přesnější odhad místa, kam by měl asteroid dopadnout. Šlo o pás 800 x 250 kilometrů na území Německa, Rakouska, Slovinska, Chorvatska, ale také České republiky. Vzhledem k tomu, že se Česko nachází téměř v centru, je zde pravděpodobnost dopadu nejvyšší.

Mapa možného dopadu ze čtvrtého dne simulace. Zdroj: NASA

Během dalších dní vědci potvrdili, že asteroid opravdu dopadne na Českou republiku. Konkrétně na jihozápad od Českých Budějovic. Přesnost určení dopadu je 99 procent. Poslední den cvičení byla zjištěna přesná vzdálenost objektu od Země, 6,3 milionu kilometrů. To bylo podle vědců dost na to, aby dokázali pomocí radaru zjistit, jak je fiktivní těleso velké, a jaké má vlastnosti.

Na konci cvičení bylo jasné, že je asteroid mnohem menší, než si vědci původně mysleli. Neměl by proto při dopadu zasáhnout tak velikou oblast. Probíhaly diskuse ohledně dalších kroků a začala evakuace lidí ze zasažené oblasti. V částečném ohrožení v perimetru s 250kilometrovým průměrem byla také Praha nebo Salzburg. Více informací účastníci zatím nemají.

Hlavními hrozbami dopadu fiktivního asteroidu by byly energie, která by se nárazem uvolnila, velké množství tepla a rázová vlna.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj CNEOS, ČT24, iRozhlas

Štítky NASA, asteroid, České Budějovice, cvičení, Země, výzkum, Česko, Evropa, Havaj, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Že by chtěl v Budějcích bydlet každý je stará pravda. Ale že i meteorit to je novinka!

Úterý, 4. května 2021, 08:31Odpovědět

Vědci z NASA simulují dopad fiktivního asteroidu na Zemi. Mířit má na České Budějovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.