Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město zná podobu bytového komplexu ve Čtyřech Dvorech. Stavět by se mohlo za dva roky

České Budějovice vybraly vítězný návrh projektu výstavby bytového komplexu ve čtvrti Čtyři Dvory. Na ploše více než dvou hektarů by mělo stát šest bytových domů, které nabídnou několik desítek bytů. Část projektu chce město financovat ze svého rozpočtu a za pomoci dotací. Stavět by se mohlo začít do dvou let.

Jeden z největších projektů města v poslední době. Tak mluví vedení radnice o výstavbě bytového komplexu ve Čtyřech Dvorech. Areál, který se má skládat z šesti bytových domů, má stát v blízkosti zimního stadionu ve Čtyřech Dvorech. Podobu připravovaného komplexu měla přiblížit architektonická soutěž, kterou město vypsalo na podzim loňského roku. 

Do soutěže přihlásily své návrhy více než tři desítky studií, které hodnotila odborná porota. „Ve dvoufázové soutěži porota nejprve ze všech hodnocených návrhů vybrala na konci roku 2020 šest, které postoupily do druhé fáze soutěže. Následně po dopracování postupujících soutěžních návrhů porota v březnu letošního roku vybrala návrhy vítězné,“ přiblížil zastupitel Viktor Lavička.

Zvítězili českobudějovičtí architekti

Nejlepší návrh připravili podle poroty architekti z ateliéru Malý Chmel. Podle náměstka primátora Tomáše Bouzka (TOP 09) město chtělo, aby byl komplex nadčasový. „Nechtěli jsme se soustředit jen na efektivnost a počet bytů, ale aby to zapadalo do konceptu celé lokality. A to vítězný návrh splňuje," uvedl.

Výstavba komplexu by měla být rozdělena do dvou etap. V první by měly vzniknout první tři domy se zhruba 145 byty. Návrh počítá jak s garsonkami, tak většími, čtyřpokojovými byty. Dvacet procent bytů by mělo být podle Bouzka sociálních, na které se město pokusí získat dotaci. „Souběžně s první etapou by mělo vzniknout 155 parkovacích míst. Druhá etapa počítá rovněž se třemi bytovými domy, jejichž podoba by měla být totožná s objekty postavenými v první etapě. Druhou část projektu by už však patrně financoval soukromý investor," přiblížil náměstek plány města.

Stavět se začne do dvou let

Byty by měly sloužit k nájemnímu bydlení, doplnit je mají menší komerční prostory. „Náš návrh usiloval o nalezení architektonické kvality při zachování běžných standardů. Snahou bylo vytvořit kvalitní velkorysé byty a pokud možno eliminovat klasické chodby,“ popsali autoři vítězného návrhu. Kromě bytových domů navrhli také podobu parku ve vnitrobloku, který navazuje na sousedící park.

První část projektu by měla město vyjít na 600 milionů korun. Stavět by se podle náměstka Bouzka mohlo začít do dvou let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Malý Chmel, město České Budějovice

Štítky vizualizace, bytový komplex, Čtyři Dvory, městské byty, projekt, České Budějovice, bytový dům, Tomáš Bouzek, soutěž, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zná podobu bytového komplexu ve Čtyřech Dvorech. Stavět by se mohlo za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.