Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský investiční fond podpoří 200 miliony školky i bazén

Nově zřízený investiční fond Jihočeského kraje podpoří v prvním kole 30 projektů obcí a měst za 200 milionů korun. Obce tak opraví školky, sportoviště, postaví nová centra pro seniory nebo spolkové domy. Vzniknou tak projekty v hodnotě téměř 1,3 miliardy korun, díky spoluúčasti. Schválili to dnes jednomyslně jihočeští zastupitelé všemi 52 hlasy. Nejvíce projektů, 11, je v obcích do 1000 obyvatel.

Zájemci mohli žádat o podporu v maximální výši 30 milionů korun. Další podmínkou byla aspoň padesátiprocentní spoluúčast.

"Když jsme kandidovali, slíbili jsme, že bychom byli rádi, aby se kraj mnohem víc promítal do života Jihočechů v jejich městech a obcích a pomáhal s tím, co je tam trápí. U projektů se vždy kombinuje financování městské a obecní, často si (obce) sehnaly i finance ze státního rozpočtu. Díky těm 200 milionům by mohly vyrůst projekty někde kolem 1,3 miliardy korun. V řadě měst a obcí vyrostou nové školky, nové domovy pro seniory, sportoviště, řada malých obcí může obnovit své obecní a kulturní domy," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

O podporu soutěžilo 57 projektů, z nichž hodnotící komise vybírala. Nejvyšší dotaci získaly stavby nového plaveckého areálu v Písku a Centra pro seniory v Táboře, v obou případech 20 milionů korun.

Nejvíc, 16 projektů, je z kategorie občanská vybavenost. Jak řekl hejtmanův náměstek pro ekonomiku a finance Tomáš Hajdušek (ODS), zejména menší obce žádaly o podporu výstavby nových kulturních a obecních domů nebo hasičských zbrojnic. Dalších osm projektů je ze školství. Z větších je to domov pro seniory v Milevsku, písecký bazén nebo centrum seniorů v Táboře.

Nejmenší podpořenou obcí jsou Nemětice se 109 obyvateli, jež opraví zemědělské stavení za 30 milionů. Z dalších menších zmínil Hajdušek čtyři miliony na novou školku ve Vlastiboři na Táborsku, pět milionů na novou hasičskou zbrojnici v obci Volenice na Strakonicku nebo dva miliony, jimž kraj přispěje na koupi zdravotního střediska ve Strunkovicích nad Blanicí. Městys za čtyři miliony koupí budovu, aby zachoval zdravotní péči. Jedním z mála měst, které ve fondu o peníze nepožádaly, jsou podle hejtmana České Budějovice.

Krajský investiční fond rozděluje peníze poprvé. V minulosti mohly obce žádat o podporu díky jiným dotacím. Fond podpoří projekty z veřejných služeb, školství, sportu, kultury a společenského života. Hajdušek odhadl, že v tomto volebním období podpoří kraj akce za pět miliard korun, na něž dá 800 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cbarchitektura.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, Jihočeský, projekt, investiční fond, Jihočeský kraj, Tomáš Hajdušek, ODS, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský investiční fond podpoří 200 miliony školky i bazén  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.