Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokuta pro Ekopur je pravomocná. Firma měla nevhodným způsobem nakládat se zdravotnickými odpady

Pokuta 200 tisíc korun od České inspekce životního prostředí pro firmu Ekopur sídlící u Hosína na Českobudějovicku je definitivní. Sankce udělená v dubnu roku 2018 za nakládání s odpady nabyla po odvolacím řízení právní moci. Ministerstvo nepovažovalo uloženou pokutu za likvidační a neshledalo žádné důvody pro její snížení, jak požadovala společnost Ekopur.

Firma se zabývá dekontaminací zdravotnického materiálu pomocí teplotlakého zařízení zvaného autokláv. „To je přístroj – reaktor, v němž probíhá sterilizace infekčních odpadů za vysokého tlaku a teploty,” vysvětluje inspektorka Lenka Sellnerová.

Inspekce nalezla nedostatky na provozovně 13. dubna 2018. Provozovatel podle kontrolorů neměl zajištěno, aby technické vybavení zařízení po každé sterilizaci automaticky generovalo tištěnou zprávu o jejím průběhu. „Dále jsme zjistili, že v hale, která je určená pro příjem a krátkodobé soustřeďování odpadů ze zdravotnictví, určených k jejich dalšímu předání jiné oprávněné osobě, se nachází celkem 3639 kilogramů různých druhů odpadů spadajících do kategorie „nebezpečný“. Přitom maximální okamžitá skladovací kapacita, stanovená schváleným provozním řádem zařízení, byla pouze jedna tuna,” upřesnila Sellnerová.

Inspekce také zjistila, že 17 kontejnerů o objemu 1100 litrů a jeden velkoobjemový kontejner, obsahujících již dekontaminovaný odpad, nebylo v rozporu s provozním řádem označeno nápisem „dekontaminováno“.

Za všechny nedostatky dostala firma pokutu 200 tisíc korun. Proti rozhodnutí inspekce se společnost odvolala. Ministerstvo životního prostředí však rozhodnutí inspekce v plném rozsahu potvrdilo.

Ohodnoť článek

Foto ČIŽP

Štítky Hosín, Ekopur, inspekce, pokuta, odpad, Česká inspekce životního prostředí, okres České Budějovice, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuta pro Ekopur je pravomocná. Firma měla nevhodným způsobem nakládat se zdravotnickými odpady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.