Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strakonická teplárna přerušila dodávky Energu, které zásobuje sídliště. Lidé jsou bez tepla a teplé vody

Strakonická teplárna přerušila v noci dodávky tepla firmě Energo, s níž vede spor o platby. Energo zásobuje kromě jiných i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Lidé jsou tam bez tepla a teplé vody. Energo nemá jinou možnost, jak teplo zajistit, řekl dnes jednatel firmy Energo Roman Němeček. Dodávky tepla přerušila teplárna Energu krátce už v lednu.

Starosta: Zveřejněná smlouva je falzifikát

Energo nemělo s teplárnou smlouvu. Návrh smlouvy teplárna Energu poslala. Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort řekl, že teplárna tak splnila svou zákonnou povinnost. Firma Energo do smlouvy podle Němečka v pátek doplnila chybějící výpovědní lhůtu a poslala ji teplárně podepsanou. Kopii mají podle Němečka radnice i ERÚ. Strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost), ale uvedl, že smlouva, kterou jednatel Energa zveřejnil i na internetu, je falzifikát. Podle Keborta se pracovníci ERÚ zabývají situací na místě.

Město má v teplárně 77,3 procenta akcií. Němeček podle starosty neříká pravdu. "My jsme dodávali tři čtvrtě roku, pořád není podepsaná smlouva, není zaplaceno, tohle vede ke krachu teplárny a poškození Strakonic. Souhlasím s tím, že to teplárna udělala, už to dál není možné. Topit lidem nemůžeme, nemáme licenci, abychom dodávali nad rámec dodávek, tu nám sebral ERÚ. Chtěl jsem, aby nám ji vrátili, ERÚ to odmítá. Volal jsem na ERÚ na pohotovost, tam mi řekli, že musím počkat do pondělka," řekl Hrdlička.

Energo: Tento zoufalý počin teplárny naprosto nechápeme

Němeček popisuje situaci jinak. "Smlouvu jsme dostali ve čtvrtek. Byla nepodepsaná, neúplná, přesto všechno jsme smlouvu včera (v pátek) podepsali a odeslali do teplárny a v kopii i na Energetický regulační úřad. Teplárna i přes tuto skutečnost večer dodávky tepla do sídliště uzavřela a v současné době neteče na sídlišti teplá voda a nejde ani vytápění. Tento zoufalý počin teplárny naprosto nechápeme. Jsem v kontaktu s lidmi na sídlišti, jedná se asi o 14 bytových domů," řekl Němeček.

Podle Keborta nemůže ERÚ nařídit dodávky tepla nad rámec licence, protože platným držitelem licence je Roman Němeček. "Nelze pověřit někoho jiného, aby provozoval jeho soustavu," řekl mluvčí ERÚ.

Teplárna v pátek rozhodla, že ukončí dodávky všem, kteří nemají smlouvu, případně nemají zaplaceno, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Podle starosty vychází vedení firmy z podobných situací, jaké řešily společnosti E.ON nebo ČEZ.

ERÚ vyzval před časem obě firmy, aby respektovaly předběžné opatření, jež úřad vydal. Podle něj musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. ERÚ nedávno rozhodl ve sporném řízení, že teplárna musí Energu předložit návrh nové smlouvy. Rozhodnutí je pravomocné.

Podle Němečka Energo teplárně nedluží. Podle vedení teplárny jí ale Energo dluží, a to zhruba 4,5 milionu. Energo podle Hřídele uvádí, že za letošní leden až duben mu teplárna dluží přes 13 milionů.

Teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulů tepla. Loni měla zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) přes 67 milionů korun, uvedla na svém facebookovém profilu. Vytápí 7000 domácností a desítky firem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, správa, Strakonice, Energetický regulační úřad, Roman Němeček, sídliště, teplá voda, E.ON, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna přerušila dodávky Energu, které zásobuje sídliště. Lidé jsou bez tepla a teplé vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.