Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Jak se lidé cítí ve městě? Na klimatické změny pomůže připravit pocitová mapa

Jak lépe čelit vlnám horka, sucha nebo přívalových dešťů? Získat odpovědi na tyto otázky je cílem adaptační strategie, která má České Budějovice lépe chránit a připravit na změny klimatu. Město proto vytvořilo pocitovou mapu, prostřednictvím které mohou obyvatelé Budějc vytipovat lokality, které potřebují změnu nebo ochranu. Výstupy pak budou odborníky zpracovány spolu s dalšími vědeckými daty.

Pocitovou mapu spustilo město na webových stránkách www.adaptuj-cbudejovice.cz. Lidé zde mohou vyplnit samotnou mapu, kde označují místa, kde se v době horka cití příjemně nebo nepříjemně, místa, kde je málo zeleně nebo je ve špatném stavu, ale také místa, která by se měla rozvíjet nebo by měla lépe zacházet s dešťovou vodou. K dispozici je také anketa, ve které lidé odpovídají na otázky ohledně změny klimatu a Českých Budějovic. 

Cílem obou projektů je vytvořit plán, který město lépe připraví na změny klimatu, kterým v posledních letech čelí a v budoucnosti čelit bude. Zapojením obyvatel Českých Budějovic si radnice slibuje lepší obraz o praktickém fungování města. „Nejlépe ho totiž znají ti, kteří se v něm pohybují. Proto chceme využít znalostí a zkušeností místních a zapojit je do přípravy plánu,“ vysvětluje náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB).

Získaná data pak odborníci zpracují spolu se zjištěními vědců. „Získáme tak mnohem věrnější obraz o fungování města a budeme moci navrhnout skutečně účinná opatření,“ dodává Martin Ander z Nadace Partnerství, která se podílí na zpracování strategie.

Podněty mohou lidé podávat až do konce června. Poté budou všechná data zpracována, vyhodnocena a jejich výsledek bude zveřejněn na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky pocitová mapa, změna klimatu, klimatické změny, České Budějovice, Nadace Partnerství, Občané pro Budějovice, Martin Ander, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se lidé cítí ve městě? Na klimatické změny pomůže připravit pocitová mapa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.