Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman Kuba diskutoval s rakouskou velvyslankyní v České republice o výstavbě dálnice D3 i jaderné energetice

Výstavba dálnice D3, jaderná energetika či dopady pandemie na ekonomiku a cestovní ruch. To byla hlavní témata, o kterých jednal hejtmana Martin Kuba s velvyslankyní Rakouska v České republice Bettinou Kirnbauer. Tu na schůzku, která se uskutečnila ve středu 2. června, doprovázel honorární konzul z rakouského konzulátu v Českých Budějovicích Oliver Christoph Jerney.

„Paní velvyslankyni jsem informoval, že Jihočeský kraj podporuje výstavbu a dokončení dálnice D3. Pravidelně jsem kvůli tomu v kontaktu s vedením Ředitelství silnic a dálnic ČR,“ uvedl Kuba s tím, že dálnice D3 by měla být směrem k rakouské hranici hotova v roce 2025. Kraj podle hejtmana samozřejmě podporuje i výstavbu a modernizaci železničního spojení s Rakouskem, ale dálnice má podle něj nyní prioritu.

Martin Kuba s Bettinou Kirnbauer se v diskuzi dotkli i citlivějších témat, jakým je například jaderná energetika. „Je důležité, aby státy měly možnost se rozhodovat samy, jak budou energeticky zabezpečovat své země a jaký energetický mix si zvolí. Tento mix by měl být bezpečný, ekonomicky udržitelný a realizovatelný tak, aby se energie nemusela dovážet a země nebyla závislá na dodávkách z jiných států. Spotřeba energie v českém průmyslu je obrovská a náš stát se bez jaderné energie neobejde. Nemáme totiž takové možnosti, abychom ji mohli vyrábět pouze z přírodních a obnovitelných zdrojů,“ sdělil hejtman a dodal, že si velice váží otevřené debaty. Naši rakouští partneři se tak mohou spolehnout, že s nimi na toto téma chceme i v budoucnu komunikovat.

Na řadu přišly i dopady koronavirové pandemie. „Pro Jihočeský kraj teď bude klíčové, jak se rozjede ekonomika, jaká bude turistická sezóna a v jaké míře budou návštěvníci v našem regionu utrácet za dobu pandemie našetřené finance. Nicméně loňská sezóna byla úspěšná a doufáme, že to tak bude i letos,“ řekl Martin Kuba. Velvyslankyně k tomu dodala, že v Rakousku to mají obdobně. „Velké téma na celostátní úrovni je cestovní ruch. Zpracovatelský průmysl se obešel bez větších ztrát, služby na tom jsou hůře, ale spousta z nich se udržela díky podpoře a obrovským státním dotacím,“ upřesnila Bettina Kirnbauer. Společně se shodli na tom, že bude otázkou, jak se bude vyvíjet nezaměstnanost a s ní související požadavky trhu na odborné pracovníky. „Kvalifikace pracovních sil je dlouhodobé téma. V současnosti je velká poptávka po technických oborech. V souvislosti například s rozvojem elektromobility je už nyní důležité vycházet z předpokladů, jak to bude za dalších 10 let a už teď se tomu v rámci kvalifikace přizpůsobit,“ dali si hejtman s velvyslankyní za pravdu.

Na závěr pak Kuba vyzdvihl dobré a stabilní vztahy, které mezi Jihočeským krajem a rakouskými regiony dlouhodobě panují. „Což se projevilo právě i v době koronavirové pandemie, kdy byly, mimo jiné, uzavřeny i hranice mezi našimi státy. I přesto jsme si ale našli cestu, jak si vzájemnou komunikaci udržet,“ uzavřel hejtman.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Martin Kuba, Bettinou Kirnbauer, Jihočeský kraj, dálnice, jaderná energie, Česko, stavba, Bettina Kirnbauer, Rakousko, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Kuba diskutoval s rakouskou velvyslankyní v České republice o výstavbě dálnice D3 i jaderné energetice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.