Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vltavě by mělo vzniknout nové zařízení pro seniory. Nabízet bude speciální péči

Na sídlišti Vltava by mělo vzniknout nové sociální centrum, jehož součástí by měla být také speciální péče pro lidi s neurodegenerativními chorobami. Budovat ho chce Jihočeský kraj spolu s Českými Budějovicemi. Kraj by měl podle hejtmana Martina Kuby (ODS) získat pozemek, na kterém by mělo zařízení stát, a připravit projekt. Společně by se potom oba subjekty podílely na financování a realizaci.

Sociální centrum by mělo stát na sídlišti Vltava mezi Arpidou a Domovem pro seniory Hvízdal. Pozemek, kde chce kraj s městem centrum vybudovat, patří státu. Jihočeský kraj proto požádal o jeho převod nebo možnost odkupu. „Pozemek můžete získat od státu jako municipalita tím, že vám ho převede zdarma, což je velmi problematický proces. My se zatím kloníme k tomu, že bychom ho spíše koupili, a to proto, že pokud bychom jej získali zadarmo, už nemůžeme čerpat žádné dotační podpory na výstavbu," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Stejný záměr jako kraj mělo i město. I to chtělo pozemek od státu získat. Na společné schůzce se ale zástupci obou subjektů domluvili, že první fáze projektu půjde za Jihočeským krajem. „Shodli jsme se, že iniciátorem toho kroku (získání pozemku pozn. redakce) by byl kraj a připravil i projekt, který by byl potom realizován ve spolupráci s městem. Poté by byl projekt veden jako společná sdružená investice,“ vysvětlil Kuba.

Speciální péče pro seniory neurodegenerativními chorobami

Centrum by kromě standardních služeb mělo nabízet také speciální péči pro lidi s neurodegenerativními chorobami, kterých podle hejtmana v posledních letech přibývá. „Myslím si, že půjde o jedno z největších zařízení svého druhu na jihu Čech," řekl Kuba. Otázka nákladů je podle něj předčasná. Šlo by ale řádově o stovky milionů korun.

V případě, že by se kraji podařilo pozemek získat, mohly by práce na projektu začít ještě letos. Díky novému zařízení by se tak mohla v Jihočeském kraji zkrátit čekací doba na sociální lůžka pro seniory. Město by navíc mohlo prostory využít během rekonstrukce, kterou bude v nejbližší době vltavský dům pro seniory potřebovat. „Dům dožívá a je nutné přemýšlet nad tím, že se bude muset rekonstruovat. Proto jsme uvítali iniciativu Jihočeského kraje a jsme ochotni spojit finance a síly při výstavbě a rekonstrukci zmíněného objektu,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, České Budějovice, sociální centrum, senior, pomoc, neurodegenerativní choroby, Vltava, projekt, Martin Kuba, pozemek, nemoc, ODS, Jiří Svoboda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vltavě by mělo vzniknout nové zařízení pro seniory. Nabízet bude speciální péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.