Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Část krumlovského pivovaru se dočká rekonstrukce. Vznikne v něm návštěvnické centrum i expozice

Na více než čtvrt miliardy vyjde rekonstrukce čtyř památkově chráněných budov bývalého krumlovského pivovaru Eggenberg. Stavba začala v prosinci 2020 a potrvá do října 2022. V renovovaných objektech vznikne návštěvnické centrum, výstavní expozice na téma „Život a sny podzámčí“ a expoziční a edukační prostory ve spolupráci se Sdružením grafiků Hollar. Téměř 170 milionů korun by měla pokrýt dotace EU.

Objekty jsou zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO jako součást Městské památkové rezervace. „Naším cílem je zpřístupnit po letech příprav další část areálu bývalého pivovaru a otevřít ho pro širokou veřejnost. Jsem přesvědčen, že citlivá rekonstrukce těchto historicky cenných objektů, a v případě objektů bývalé Varny a Hvozdu i včetně renovace unikátního technologického vybavení, bude spolu s atraktivně pojatými expozicemi dalším cílem jak návštěvníků, tak i obyvatel Českého Krumlova,“ říká předseda představenstva firmy Centrum Český Krumlov Karel Vavroušek.

Po zahájení provozu historického pivovaru Český Krumlov na konci roku 2015 jde podle něho o další krok v revitalizaci významné části území Českého Krumlova. „V dalším období chceme navázat i rekonstrukcí a dostavbou zbývající části areálu,“ dodává Vavroušek.

Celou rekonstrukci má na starosti firma Metrostav. „Revitalizace části areálu bývalého pivovaru Eggenberg si žádá velmi ohleduplný přístup, jedná se o areál s bohatou historií, postupně budovaný již od 16. století a nacházející se ve středověkém centru krásného města Český Krumlov,“ doplňuje Milan Veselský z Metrostavu.

Stavební práce probíhají pod přísným dohledem českokrumlovské památkové péče. Při odkrývání konstrukcí jsou objevovány po staletí skryté prvky. S tím souvisí enormní množství stavebních změn. Například objev původních renesančních stropů z 16. století v paláci Anny z Rogendorfu a následné rozhodnutí o jejich restaurování zapříčinilo další změny.

„Společně s Kláštery půjde o jedinečnou historickou část města, která bude jen těžko hledat konkurenci v České republice. Už teď se těším na výslednou podobu,“ uzavírá starosta Českého Krumlova Dalibor Carda.

Firma Centrum Český Krumlov chce v budoucnu obnovit i zbylé dvě třetiny areálu. Do budoucna plánuje v areálu hotel s kasinem, konferenční centrum pro 500 lidí, wellness nebo lázeně.

Ohodnoť článek

Foto Centrum Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, pivovar, rekonstrukce, Eggenberg, Pivovar Eggenberg, Evropská unie, UNESCO, Metrostav, Centrum Český Krumlov a.s., Varna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část krumlovského pivovaru se dočká rekonstrukce. Vznikne v něm návštěvnické centrum i expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.