Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští hygienici letos zatím evidují výrazně méně klíšťové encefalitidy

Jihočeští hygienici letos zatím evidují devět případů klíšťové encefalitidy. Je to výrazně méně než loni ve stejnou dobu, kdy zaznamenali touto dobou už 42 pacientů s tímto onemocněním. Podle krajské hygienické stanice by ale lidé případné nebezpečí neměli podceňovat.

„Pozor na aktivitu klíšťat pro nadcházející dny, která je Českým hydrometeorologickým ústavem pro všechny okresy našeho kraje predikována na stupni čtyři, tedy vysoké riziko, a od neděle na nejvyšším stupni pět, tedy mimořádné riziko. Vedle používání repelentů před cestou do přírody rozhodně doporučujeme se po návratu z lesa nebo od vody převléci včetně spodního prádla, dobře se prohlédnout, případně se osprchovat a v přírodě se pokud možno pohybovat po zpevněných cestách mimo porost a vysokou trávu,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V porovnání s loňským rokem je rovněž zatím nižší výskyt lymeské boreliózy. Hygienici zatím zaznamenali 72 případů, což je meziročně přibližně o sedm desítek méně. „Loňská sezona přitom patřila v kraji ve výskytu lymeské boreliózy na rozdíl od klíšťové encefalitidy ke klidným. Celkově jsme zaznamenali na 350 potvrzených případů, rok předtím v roce 2019 více než čtyři stovky potvrzených případů," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků Jitka Luňáčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíšťová encefalitida, hygienici, klíšťata, příroda, onemocnění, Krajská hygienická stanice, Český hydrometeorologický ústav, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici letos zatím evidují výrazně méně klíšťové encefalitidy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.