Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvě hlavní firmy skupiny E.ON zvedly čistý zisk na pět miliard korun

Dvě klíčové společnosti skupiny E.ON ČR, firmy EG.D a E.ON Energie, měly loni v součtu zisk po zdanění 5,03 miliardy korun. Zisk obou společností meziročně stoupl zhruba o 500 milionů. Firma EG.D, dříve E.ON Distribuce, má za sebou loni rekordní investice. Vyplývá to z výroční zprávy.

"Díky včasným interním opatřením se nám podařilo rozsah epidemie v naší společnosti i v české skupině E.ON udržet pod kontrolou a zabránit komunitnímu přenosu (koronaviru). Díky úsilí našich zaměstnanců se nám podařilo splnit plánované ekonomické výsledky.V roce 2020 jsme dokončili jednání s Energetickým regulačním úřadem o podmínkách páté regulační periody. Vyjednali jsme pro nás akceptovatelné podmínky, a nastavili si tak stabilní ekonomický rámec pro podnikání na dalších pět let," uvedl ve zprávě předseda představenstva EG.D Zdeněk Bauer.

Tržby z prodeje výrobků a služeb firmě loni meziročně vzrostly o pět procent na 20,5 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 12 procent na 4,2 miliardy, čistý zisk EG.D o téměř 11 procent na 3,5 miliardy. Do roku 2025 chce firma investovat přes 31 miliard Kč, do rozvoden, vedení napětí i chytrých technologií. EG.D vlastní a provozuje rozvodnou síť v jižních Čechách a na jižní Moravě, v Jihočeském kraji jí patří také síť plynovodů.

Společnost E.ON Energie dodává elektřinu a zemní plyn koncovým zákazníkům v Česku. V elektřině je podle Ekonomického deníku druhým, u plynu čtvrtým největším hráčem na trhu. Loni zvýšil tržby o 2,5 procenta na 50,8 miliardy korun a čistý zisk o 11,4 procenta na 1,47 miliardy korun. Koncovým spotřebitelům loni dodala 10,3 terawatthodin (TWh) elektrické energie a 7,7 TWh zemního plynu.

Česká energetická skupina E.ON má asi 3500 zaměstnanců. Prostřednictvím své distribuční sítě dlouhé 66 tisíc kilometrů zásobuje elektřinou 1,1 milionu zákazníků především z jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. Její tržní podíl činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí, zásobuje 110 tisíc odběrných míst a její podíl na trhu s plynem v ČR je asi 10,5 procenta.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto E.ON

Štítky ČR, energie, E.ON ČR, firmy, E.ON, Česko, E.ON Energie, EG.D, elektřina, Jihočeský kraj, Energetický regulační úřad, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě hlavní firmy skupiny E.ON zvedly čistý zisk na pět miliard korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.