Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Farma Krmítko. Poznejte život odložených hospodářských zvířat

PR článek

Každý z nás si jistě k snídani rád dá čerstvá míchaná vajíčka, nebo si pochutná na nadýchané vaječné omeletě. Kolik z nás se ale zamýšlí nad tím, že vejce nepochází z chladicího boxu v supermarketu, ale od živých tvorů, a nad životními podmínkami, kterým jsou slepičky, producenti této dobroty, vystavovány? Určitě jste slyšeli i o fenoménu miniprasátek jako domácích mazlíčků. Ale už jste možná neslyšeli o tom, jak takoví mazlíčci často končí. Pojďte se s těmito příběhy seznámit na Farmu Krmítko.

Farma Krmítko vznikla jako nenápadný projekt skupiny nadšenců. Kluků, kterým přestalo být jedno čím a z jakých zdrojů se stravují a to, v jakých podmínkách žijí zvířata jen proto, aby my lidé jsme si udrželi svůj komfort a uspokojili svoji potřebu mít cokoli kdykoliv k dispozici a nemuseli se omezovat. Protože nemoct si v půl třetí ráno zajít na kebab, nebo do fastfoodu na burger by byl přece konec lidské existence!

Kluci nejdříve začali u sebe a velmi razantně změnili jak svůj jídelníček, tak svůj životní styl, aby odpovídal jejich přesvědčení. Další bylo nasnadě. Ve spolupráci s iniciativou Slepice v nouzi adoptovali prvních 14 slepiček, vyřazených z klecového velkochovu a Farma Krmítko byla na světě. Slepičky v klecových velkochovech jsou totiž ve velmi mladém věku posílány na jatka, když přestanou splňovat přísné normy na počet snesených vajec. Nyní se už zhruba dvě desítky plně zotavených a opeřených slepiček vesele popelí, běhá a zobe trávu na Farmě a snáší vajíčka tak, jak je pro ně přirozené bez nátlaku na produkci.

Podobně pohnutý osud měla i dvě prasátka – Vašík a Olinka, která slepičkám dělají společnost. Oba, i když nezávisle na sobě, byli pořízeni do bytu jako domácí mazlíčci. Jenže po nějaké době jejich původním majitelům došlo, jak náročné je mít prasátka v bytě a že to stojí daleko víc práce, odříkání a starostí než třeba pejsek. Prasátko zkrátka není pejsek, má svojí hlavu, svojí prasečí přirozenost a v bytě bude zkrátka dělat prasečiny. Majitelé se tedy prasátek rozhodli zbavit a býval by je čekal stejný osud jako slepičky – smrt. Takže rozšířili řady osazenstva Farmy. Postupně se k slepičkám Frídám (od anglického slova freedom=svoboda), Vašíkovi a Olince přidali ještě kozičky Matěj s Eliškou a beránci Leové.

Kdo chce poznat život nechtěných hospodářských zvířat zblízka, je od května do září vítán na Farmě Krmítko, kde se s nimi může blíže seznámit a pod dohledem pana správce třeba i nakrmit nebo pomoct s kydáním nebo prací, které je okolo farmy vždycky velká spousta. Pro nadšence přírody a prodloužení zážitku je možnost i přenocovat ve stanu, hammace nebo jen tak pod širákem na přilehlé louce, kde ke spánku ukolébává šumění řeky Vltavy.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Farma Krmítko, zvířata, statek, vejce, hospodářské zvíře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farma Krmítko. Poznejte život odložených hospodářských zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.