Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ostuda Budějc. Podchod u nádraží zahaluje tma kvůli výpadkům elektřiny, chodci si stěžují na exkrementy

Turisté přijíždějící do Budějc vlakem nejspíš na první dojem z jihočeské metropole nezapomenou. Hned první kroky je zavedou do podchodu pod Nádražní ulicí, na kterém se rok od roku více podepisuje zub času. I kvůli častým výpadkům elektrického proudu, které z něho dělají temný tunel, se podchod čím dál častěji mění ve veřejné toalety. Jak s problematickým místem město naloží, není zatím jasné.

Samotné vedení města přiznává, že stav podchodu pod Nádražní ulicí není ideální. „Podchod u vlakového nádraží je podle sdělení Správy domů, která ho má ve své správě, ve špatném technickém stavu,“ shrnula mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Kvůli častým výpadkům elektrického proudu se z podchodu stává čím dál častěji temný tunel. „Zvedá se tam spodní hladina, což má za následek časté zkraty světel,“ dodává Brůha Welzlová.

Co s podchodem bude dál, není zatím jasné. „Je zadaný statický posudek a poté vyhodnotí, co s podchodem bude dál,“ doplňuje mluvčí.

Podchod u Mercury přešel do správy města v roce 2019. Už tehdy mělo město v plánu najít nájemce, který by do zaprášených výloh vrátil život. V prostorách dříve fungoval například tabák nebo filatelie. Jakékoliv podnikatelské záměry ale komplikuje samotný technický stav. Podchod tak v posledních měsících slouží především jako veřejná toaleta, na což čtenáři redakci pravidelně upozorňují.

Snímky podchodu od čtenářky Blaženy Švecové.

„Upozorňuju, že ani dobrý respirátor vás neuchrání před zápachem, který tam je,“ napsala například Blažena Švecová, která do redakce zaslala snímky zanedbaných zákoutí. Její slova doplňuje také Marcela Hávová. „To, že lidé chodí na záchod do křoví, je omluvitelné. Že někdo jde vykonat velkou potřebu do podchodu, kde se to pak povaluje ve tmě, nepochopím,“ dodává.

Za jedinou výraznou změnu, kterou podchod v posledních letech doznal, se tak dá považovat vytvoření graffiti na stěnách, které vznikalo v rámci Budějovického majálesu v loňském roce. Prázdné stěny nahradily veselé barevné motivy, abstraktní umění nebo například obraz želvy volající o pomoc. Tu má na svědomí budějcký umělec Vladimír Horváth. Na obrazu pracoval zhruba dva týdny unikátní metodou 3D malby. Většinu uměleckých výtvorů ale nyní schovává tma kvůli častým výpadkům elektrického proudu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Mercury, podchod, Nádražní ulice, graffiti, elektrický proud, toaleta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostuda Budějc. Podchod u nádraží zahaluje tma kvůli výpadkům elektřiny, chodci si stěžují na exkrementy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.