Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stoupá zájem Čechů o nemovitosti v zahraničí, nejvíce v Chorvatsku

Zájem Čechů o nemovitosti v zahraničí od začátku roku vzrostl o více než polovinu. Největší poptávka je po rodinných domech v Chorvatsku, lidé mají zájem také o nemovitosti ve Španělsku nebo Itálii. Vyplývá to z údajů realitního portálu Sreality.cz. Zahraniční nemovitosti jsou sice stále jen malou částí nabídky, zájem o ně ale dlouhodobě roste.

„Pandemie koronaviru ovlivnila poptávku nejen po tuzemských nemovitostech, o které je nyní větší zájem, ale také po těch zahraničních. Mezi prosincem 2020 a lednem roku 2021 jsme zaznamenali skokový nárůst počtu dotazů na nemovitosti v zahraničí, a to o 62 procent,“ uvedla datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Největší zájem je, podobně jako u českých nemovitostí, o rodinné domy. Ty z celkového počtu zaujímají necelé tři pětiny. U bytů je to více než třetina, zbytek připadá na komerční nemovitosti a pozemky.

„Boom zájmu pozorujeme zejména o rodinné domy určené k rekreaci v zahraničí. O pozemky v zahraničí příliš velký zájem není. V tuzemském vyhledávání tvoří pozemky více než desetinu dotazů. Češi se stavění v zahraničí spíše obávají. Důvodem mohou být jiné stavební zákony i náročnější doprava s ohledem na dohled nad vznikající stavbou," doplnila manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz Hana Kořínková.

Podle lokality je nejčastěji zájem o rodinné domy v Chorvatsku, kde se poptávka meziročně zdvojnásobila. „Češi oceňují dobrou dojezdovou vzdálenost do Chorvatska i fakt, že místní jsou na Čechy zvyklí a cenové hladiny obou zemí si jsou podobné," podotkla Kořínková. Jako příklad v nabídce serveru uvedla vilu v městečku Povlja na ostrově Brač s užitnou plochou 136 metrů za 7,1 milionu korun.

Klienti mají zájem také o Španělsko, Itálii nebo Řecko. „Roli bezesporu hraje vzdálenost od Česka. Za povšimnutí ale stojí, že o nemovitosti na Slovensku moc velký zájem není. Stejně tak Německo moc neláká. Češi zjevně vyhledávají lokality s dobrým přístupem k moři, které Česku, ale i Slovensku či Německu nebo Polsku chybí," uvedla dále Kořínková. V nabídce serveru se podle ní objevují také nemovitosti například v Norsku, Egyptě, Thajsku, Albánii nebo Tunisku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemovitosti, zahraničí, Chorvatsko, dovolená, nemovitost, rodinný dům, Itálie, Španělsko, Česko, pandemie covidu-19, pozemek, Německo, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoupá zájem Čechů o nemovitosti v zahraničí, nejvíce v Chorvatsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.