Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rekordní návštěvnost, nebývalý zájem návštěvníků a mediální úspěch – Alšova jihočeská galerie zakončila výstavu Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda

PR článek

Splněný sen, galerijní událost roku, jedinečná, ucelená a cenná kolekce obrazů. S výstavou Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda, která byla minulý týden zakončena v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, jsou spojovány mnohé superlativy. Výstava, jejíž realizaci bránilo roční zdržení v důsledku pandemie koronaviru, byla přístupná pro návštěvníky od 1. 5. do 1. 8. 2021. Za tři měsíce navštívilo unikátní výstavní projekt přes 22 000 návštěvníků. Zájem o setkání s velikány ruské avantgardy byl však ještě vyšší. Na mnohé zájemce se kvůli omezením spojeným s COVID-19 bohužel nedostalo.

„Zájem o výstavu byl opravdu obrovský, předčil všechna naše očekávání. Konečné číslo návštěvnosti pouze potvrzuje, o jak mimořádný počin se jedná. Alšova jihočeská galerie se díky tomuto projektu zviditelnila nejen na tuzemské, ale i evropské scéně,“ říká ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert. Díla ruské avantgardy ze sbírky Muzea umění v Jekatěrinburgu byla v tak velkém rozsahu a kvalitě v České republice představena vůbec poprvé.

Unikátní obrazy světového umění od Kazimira Maleviče, Alexandra Rodčenka, Vasilije Kandinského a dalších, jejichž pojistná hodnota se pohybovala v řádech miliard korun a které do jižních Čech cestovaly přes pět a půl tisíce kilometrů, přilákaly návštěvníky z celé republiky.

„Na výstavu k nám zavítali odborníci, historici, umělci, výtvarníci, hudebníci i lidé, kteří se normálně o umění nezajímají. Všichni chtěli na vlastní oči vidět ducha doby, historii, která k nám promlouvá skrze tvary a barvy. Mimořádný byl také mediální ohlas,“ doplňuje ředitel galerie.

Recenze a články o výstavě se objevily například v týdeníku Respekt, Reflex, Echo, Forbes, MF Dnes, Lidové noviny a mnoho dalších. Na televizních obrazovkách mohli diváci sledovat reportáže Artmixu, Artzóny a ČTART.

Výstava sice byla v Hluboké nad Vltavou ukončena minulý týden, Alšova jihočeská galerie chce ovšem jedinečný zážitek umožnit i návštěvníkům, kteří se na výstavu nedostali. V nejbližších dnech tak bude možné na webových stránkách galerie navštívit 3D prohlídku celé výstavy. 36 významných děl tak bude možné obdivovat i v pohodlí domova.

AJG nezahálí a již se naplno pustila do přípravy dalších nových výstavních projektů, na které se návštěvníci mohou těšit na přelomu léta a podzimu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Alšova jihočeská galerie, umění, ruská avantgarda, Malevič - Rodčenko - Kandinskij, výstava, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Kazimir Malevič, Alexandr Rodčenko, projekt, pandemie covidu-19, Hluboká nad Vltavou, Vasilij Kandinskij, Forbes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní návštěvnost, nebývalý zájem návštěvníků a mediální úspěch – Alšova jihočeská galerie zakončila výstavu Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.