Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Týn nad Vltavou plánuje stavbu domova pro seniory za více než 200 milionů korun

Týn nad Vltavou na Českobudějovicku plánuje vybudování domova pro seniory. Náklady na výstavbu činí více než 200 milionů korun. S ohledem na částku město zvažuje, že by objekt formou PPP projektu postavila a následně také provozoval soukromý vlastník.

„V současné době máme nabídku, kdy by do výstavby a provozu investoval nestátní poskytovatel sociálních služeb Clementas. Na setkání zastupitelů tuto nabídku podpořila i krajská náměstkyně pro oblast sociální Lucie Kozlová. Jihočeský kraj již formou PPP projektu s nestátním sektorem spolupracuje i v jiných oblastech, a to například při výstavbě dálniční sítě,“ uvedl starosta Týna nad Vltavou Ivo Machálek (Trikolóra).

Podle něj město původně předpokládalo, že peníze na potřebné investice získá z dotací ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva práce a sociálních věcí a také Jihočeského kraje. Ale peníze, které může Týn nad Vltavou získat z grantů, nemohou pokrýt náklady na projekt. Proto zvažuje formu PPP projektu.

Clementas je nestátní poskytovatel sociálních služeb, který provozuje a rozvíjí síť domovů pro seniory ve středočeských Mlékovicích, Kolíně a plzeňských Janovicích nad Úhlavou.

„Nabízíme své rozsáhlé zkušenosti z provozování několika domovů v různých krajích. V našich domovech poskytujeme špičkovou péči o seniory. V Týně nad Vltavou by klienti při pobytu nedopláceli žádné peníze nad rámec zákonné úhrady. To znamená, že by měli stejné podmínky jako klienti ve státních domovech. V neposlední řadě u nás vždy v daném regionu najde práci spousta místních lidí," uvedla Renata Prokešová za Clementas.

Zástupci vedení Týna nad Vltavou se byli podívat v domově pro seniory v Janovicích nad Úhlavou. „Kvalita péče na nás udělala opravdu dojem. Pro město a jeho občany je nabídka velmi výhodná. Měli bychom zajištěnu kvalitní péči o seniory bez nutnosti obrovských investic z městského rozpočtu. Jsem rád, že byla předložena nabídka od firmy Clementas. Myslím si, že stavba i provozování domova nestátním poskytovatelem je pro město nejlepším řešením,“ řekl Machálek. Dodal, že plánovaný projekt musí ještě schválit zastupitelé Týna nad Vltavou.

Jihočeský kraj nyní nabízí v domovech pro seniory přibližně 1400 lůžek. V region žije více než 130 tisíc lidí nad 65 let. Představuje to více než 20 procent populace na jihu Čech.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com /stevepb

Štítky ČR, sociální, správa, stavby, senioři, Týn nad Vltavou, domov pro seniory, projekt, stavba, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Lucie Kozlová, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Janovi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Novák

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat co je třeba udělat proto, aby Budějcká drbna oslovila i opozici? Těch možností je určitě více a standardem novinařiny bývají alespoň dva pohledy na věc, pokud jsou. V Týně jsou - pokud se nemýlím - tři možnosti jak se k domovu pro seniory postavit.

Úterý, 17. srpna 2021, 10:04Odpovědět

Týn nad Vltavou plánuje stavbu domova pro seniory za více než 200 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.