Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plavidel na Vltavské vodní cestě přibývá. Odborníci dnes diskutovali o jejím rozvoji

Zástupci Jihočeského kraje a měst z okolí Vltavy, ministerstva dopravy a institucí spojených s plavbou, se dnes sešli na třetím ročníku konference Lodě na vltavské vodě. Projednávali rozvoj na Vltavské vodní cestě i cyklostezku, která spojí Lipno s Týnem nad Vltavou. Podle statistik zájem o řeku každoročně roste. Meziročně stoupl počet plavidel na Vltavě za květen až srpen asi o desetinu.

Povodí Vltavy dokončuje v lokalitě pod budějckým Dlouhým mostem výstavbu 255 metrů dlouhého vývaziště pro malá plavidla. Pokračuje také modernizace lodního výtahu přes hráz vodního díla Orlík. Ten od příští plavební sezóny umožní převážet plavidla v nové kabině o délce až deseti metrů a hmotnosti 6,6 tun. „Nárůst počtu proplavených lodí přes plavební komory na hornovltavské vodní cestě v posledních třech letech ukazuje zvýšený zájem našich spoluobčanů o sportovní plavbu a pobyt na vodě,“ řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Náklady na modernizaci lodního výtahu činí 122 milionů korun a jsou financovány ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Společně s rozvojem vodní cesty pokračuje i realizace Vltavské cyklostezky, která propojí Lipno s Týnem nad Vltavou. Celá trasa postupně spojí již existující úseky cyklostezek kolem řeky. Jihočeský kraj v tomto roce zadal studii proveditelnosti na zhruba 77 kilometrů trasy od Českého Krumlova do Hněvkovic a od Vyššího Brodu do Českého Krumlova. Do konce roku 2022 by mělo být propojeno Lipno s Vyšším Brodem. „Vltavská cyklostezka je projekt evropského formátu, který významně zvýší atraktivitu jižních Čech v oblasti cestovního ruchu. Téměř 154 kilometrů dlouhá trasa kopírující tok Vltavy je srovnatelná s dálkovými cyklostezkami v Porýní nebo kolem Dunaje a má tak potenciál umístit náš kraj na cyklistickou mapu světa,” uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Od roku 2019, kdy se odborná konference konala poprvé, bylo splněno nebo uvedeno do procesu sedm z devíti hlavních vytyčených cílů. „Díky konferenci se nám podařilo propojit jednotlivé zainteresované strany a rozvoj Vltavské vodní cesty tak probíhá koordinovaně. Na hlavní cíle a jejich realizaci se navázala řada dalších projektů i ze soukromého sektoru a splavněná Vltava se tak otevřela široké veřejnosti,” uvedl organizátor akce David Šťastný.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřich Soukal

Štítky říční, doprava, rozvoj, Vltava, konference, vodní cesta, Jihočeský kraj, cyklostezka, Vodní nádrž Lipno, Týn nad Vltavou, Ministerstvo dopravy České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Dlouhý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavidel na Vltavské vodní cestě přibývá. Odborníci dnes diskutovali o jejím rozvoji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.