Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Národní park Šumava předloží ještě letos návrh, jaký bude režim v zónách

Národní park (NP) Šumava vypořádal téměř 800 připomínek k zásadám péče o park. Do dokumentu, který upravuje režim zón, zapracoval park 29 procent připomínek. Dokument je veřejně přístupný, ještě ho musí schválit Rada NP Šumava a pak ministerstvo životního prostředí. Zásady péče budou platit pro roky 2022 až 2040.

Dokument předloží ještě letos vedení parku Radě NP Šumava. „K návrhu se od loňského září až do konce roku 2020 vyjádřilo 49 nejrůznějších subjektů. Celkem jsme přijali 777 připomínek, které jsme všechny do jedné vypořádali," uvedl náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý. Vedení parku do dokumentu přímo zapracovalo 29 procent připomínek. Dalších 38 procent nebylo podle Starého možné přijmout. „Zhruba devět procent připomínek pak neobsahovalo konkrétní návrhy na změnu," doplnil náměstek.

Zásady, jež budou platit v letech 2022 až 2040, zpřesňují péči o přírodu ve všech čtyřech nových zónách národního parku. Jejich součástí jsou i principy péče o klíčové druhy typické pro Šumavu. Popisují, jak se budou sledovat ukazatele kvality prostředí a přírodní procesy. Zásady také odrážejí témata jako turistiku nebo podporu obyvatel.

Bezzásahová plocha šumavského národního parku by v roce 2060 měla dosáhnout tří čtvrtin jeho rozlohy. K tomuto stavu park směřuje na základě zásad péče. Zásady péče jen upravují režim zón národního parku, které jsou dané zákonem, uvedl již dříve ředitel parku Pavel Hubený. „(Zásady) dávají cíl a směřování národního parku k naplnění dlouhodobého cíle. A tím je na většině území uvolnit přírodní procesy a na jasně definované části se trvale starat o ekosystémy s cílem vysoké druhové rozmanitosti," uvedl Hubený.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Šumava, národní park, zóny, Národní park Šumava, Pavel Hubený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Národní park Šumava předloží ještě letos návrh, jaký bude režim v zónách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.