Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala uzavírka Dobrovodské ulice. Dopravu na objízdné trase řídí semafory

Roční uzavírka Dobrovodské ulice mezi Suchým Vrbným a Dobrou Vodou v Budějcích začala. Důvodem je stavba dálničního tunelu Pohůrka, který povede v místech frekventované silnice. Uzavírka se dotkne také městské hromadné dopravy. Ta je od středy vedena po objízdné trase.

Obchvat Českých Budějovic bude mít dvě části. Úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy. Kompletně zprovozněná dálnice až na rakouské hranice by podle něho měla být v roce 2025.

„Na objízdné trase byla na čtyřech křižovatkách instalována a spuštěna provizorní světelná signalizace. Výběr křižovatek byl proveden na základě vyhodnocení matematického modelu,“ dodal náměstek primátora Ivo Moravec. V době, kdy není očekáván vyšší provoz, bude na semaforech blikat pouze oranžová barva.

Předpokládaný nárůst dopravy v Ledenické ulici je zhruba 4,2 tisíc vozidel za den, což je zhruba padesátiprocentní nárůst. Většina křižovatek na objízdné trase je na základě požadavku města osazena kamerami, které detekují provoz. „Na základě prvních zkušeností z provozu může být časové nastavení v polovině září upraveno, a to po dohodě s odborem dopravy a silničního hospodářství magistrátu a policií. Dovolujeme si požádat řidiče, cyklisty i chodce, aby v dotčené lokalitě věnovali provozu, dopravnímu značení a nové signalizaci zvýšenou pozornost,“ dodává Moravec.

Uzavírka Dobrovodské ulice, kterou bude tunel křižovat, má podle odhadu trvat od srpna letošního roku do srpna příštího roku. „Objízdná trasa v době uzavírky povede po silnici II/157 ulicí Ledenická ke křižovatce ulic Aloise Kříže a V Hluboké cestě, dále Ledenickou ke křižovatce Ledenická a Do Mladého a ulicí U Rybníka až k Lázeňské a zpět,“ shrnula mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Uzavírka frekventované Dobrovodské ulice také ovlivní provoz městské hromadné dopravy, konkrétně její linky číslo šest. „Spoje budou v rámci uzavření úseku vedeny po objízdné trase ulicemi Dobrovodská, Ledenická, U Rybníka a Na Vyhlídce. Změna obslužnosti se bude týkat zastávek Zvonárna, Dobrá Voda, U Křížku a Dobrá Voda, Domov důchodců, které budou dočasně obousměrně zrušeny bez náhrady, a zastávky Kovárna ve směru do Českých Budějovic, která bude po dobu opatření přesunuta asi o padesát metrů ve směru jízdy do ulice Hlinecká,“ dodala už dříve Brůha Welzlová.

Tunel Pohůrka bude součástí dalšího úseku dálnice D3. Právě u kilometrového tunelu muselo Ředitelství silnic a dálnic změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město České Budějovice

Štítky České Budějovice, Dobrovodská, D3, uzavírka, stavba, Karel Havlíček, Rakousko, Dobrá voda, a.s., tunel, Nová Pohůrka, Suché Vrbné, Ivo Moravec, Úsilné, Staré Hodějovice, Třebonín, Hodějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala uzavírka Dobrovodské ulice. Dopravu na objízdné trase řídí semafory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.