Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Druhý temelínský blok pracuje na plný výkon. Následovat budou kontroly

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín pracuje ode úterý opět na plný výkon. Je to necelé čtyři dny poté, co ho energetici po plánované dvouměsíční odstávce připojili k přenosové soustavě. Blok čekají ještě několikahodinové kontroly, zaměřené na palivo a měřicí systémy.

Dosažení plného výkonu předcházely kontroly při 80 procentech. Energetici při nich necelé dva dny ověřovali rozložení výkonu reaktoru. Podobné několikahodinové kontroly čekají na temelínské odborníky ještě po dosažení plného výkonu. „Jde o závěrečné ověření během nájezdu bloku z odstávky, při kterém se fyzici zaměřují na palivo a kalibraci měřících systémů. Vedle toho odborníci sledují chování i dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně turbíny,“ popsal tiskový mluvčí Marek Sviták.

Druhý temelínský blok začal znovu vyrábět elektřinu 27. srpna odpoledne. Blok odstavili energetici 24. června, proti plánu o týden dřív, a to kvůli následkům bouře. Po ní spadly stožáry, jež patří firmě ČEPS, která zajišťuje provoz přenosové soustavy. Při odstávce vyměnili energetici čtvrtinu paliva, zkontrolovali reaktor, bezpečnostní systémy i turbínu. Naplánovali několik desítek investičních akcí, provedli téměř 15 tisíc činností.

Další plánovanou odstávku chystá ČEZ v posledním letošním čtvrtletí v jaderné elektrárně Dukovany.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 9,4 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky jaderná elektrárna, Temelín, odstávka, palivo, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, ČEPS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok pracuje na plný výkon. Následovat budou kontroly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.